Fors verlies Trans World Airlines

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Trans World Airlines, die sinds februari 1992 in surséance van betaling verkeert, heeft in het afgelopen jaar een verlies geleden van 317,6 miljoen dollar (572 miljoen gulden) na een winst van 34,5 miljoen dollar in 1991.

Het merendeel van het verlies kwam tot stand in het laatste kwartaal van vorig jaar. Toen kwam het negatieve saldo uit op 222,1 miljoen dollar. De jaaromzet van TWA van 3,65 miljard dollar (6,6 miljard gulden) week maar weinig af van die van 1991. De omzet in het laatste kwartaal verminderde van 907 miljoen tot 723,1 miljoen dollar.

TWA denkt dat de surséance van betaling in de zomer van dit jaar kan worden opgeheven. In februari werd een reddingsplan voorgelegd aan de faillissementsrechtbank in Delaware waarin onder meer staat dat schuldeisers afzien van claims ter waarde van vier miljard dollar en dat nieuwe aandelen worden uitgegeven aan de schuldeisers en het personeel.

Als de surséance is opgeheven, bezit het personeel 45 procent van de gewone aandelen TWA. Nu is nog negentig procent van de aandelen in handen van de Amerikaanse belegger Carl Icahn, die ook bestuursvoorzitter van TWA is.