First lady in spe helpt CDA-image

Sinds door de optredens van het Tweede-Kamerlid Hans Hillen twijfel is gerezen over de houding van het CDA tegenover de moderne vrouw, doet de partij al het mogelijke om het emancipatorisch blazoen op te poetsen. Daarbij wordt ook mevrouw Brinkman in de strijd geworpen. De aktiviteiten van de kandidaat-first lady moeten aantonen dat vrouwen-zonder-baan toch zelfstandig kunnen zijn.

Dat Janneke Brinkman-Salentijn aquarellen schildert, is inmiddels algemeen bekend. Dat ze daarmee zoveel succes heeft dat een eigen BV tot de mogelijkheden behoort, is minder tot de publieke opinie doorgedrongen. Met exposities in onder meer Japan (Holland Village), Den Haag, Maastricht, en nu weer vestigingen van het warenhuis De Bijenkorf heeft zij zich ontwikkeld tot de kunstzinnige variant op de meer culinair ingestelde Hillary Clinton (koekjes bakken).

De Bijenkorf-expositie toont onder meer aquarellen, notitieblokken en envelopsluitstickers. Ook de verpakking van parfumerieprodukten ontkomt niet aan Jannekes penselen. De Salentijn-lijn lijkt slechts een kwestie van tijd. De Brinkman-connectie heeft ze steeds minder nodig. Slechts terloops wordt die in de introductie op de tentoonstelling gelegd: “Achter de in de tijd verstilde precisie van de boeketten gaat de drukte van haar gezin met man (politicus) en opgroeiende kinderen (een zoon en twee dochters) als het ware schuil”. Een zelfstandige vrouw, die Janneke. (KV)

    • Kees Versteegh
    • Derk-Jan Eppink