Dollar moet fors terrein prijsgeven aan yen

ROTTERDAM, 5 APRIL. De koers van de dollar bleef vanmorgen onder druk staan, nadat de koers van de Amerikaanse munt afgelopen vrijdag daalde tot onder 1,80 gulden. Ten opzichte van de Japanse yen bereikte de dollar vanmorgen een naoorlogs dieptepunt van 113,83 yen. Tegenover de gulden bleef de dollar vanmorgen gelijk.

De dollar was eerder op de dag tijdens de handel in Tokio al in grote problemen gekomen tegenover de yen. Toen de dollar zelfs op het naoorlogse dieptepunt van 113,30 yen was terechtgekomen, greep de Japanse centrale bank tot twee keer toe in.

Als gevolg van de ontwikkeling in Tokio werden er in Europa Duitse marken gevraagd tegen dollars. Daardoor moest de dollar op 1,5975 mark fors terrein prijsgeven tegenover de Duitse munteenheid. Handelaren menen dat de dollar nu verder kan dalen tot 1,5650 mark. Dat zou een daling van ruwweg 38 procent betekenen ten opzichte van de hoogste koers van 1,6735 mark die vorige maand werd bereikt. Het laagterecord aller tijden (1,3860 mark) van de dollar dateert van september 1992.

Tegenvallende werkgelegenheidscijfers en andere tegenvallende economische cijfers in de VS en het uitblijven van verdere Duitse renteverlagingen zijn de belangijkste redenen dat de dollar onder druk staat, aldus valutahandelaren.

Het Britse pond lag er vanmorgen met een notering van 2,7320 gulden iets lager bij dan het slot van afgelopen vrijdag van 2,7365 gulden. De overige valuta's binnen het Europese Monetaire Stelsel (EMS) lieten weinig beweging zien ten opzichte van vrijdag. De Franse franc was onveranderd op 33,105 gulden per honderd, terwijl de Italiaanse lire met een koers van 11,270 gulden per 10.000 iets onder het niveau van vrijdag (11,280 gulden) lag. De Spaanse peseta noteerde met 1,5725 gulden per honderd hoger dan het slot van afgelopen vrijdag van 1,5695 gulden.