Conflict rond treintaxi in Amsterdam

AMSTERDAM, 5 APRIL. Door intimidaties van Amsterdamse taxichauffeurs heeft de treintaxi bij station Amsterdam Zuid/WTC gistermiddag enige uren niet kunnen rijden.

De politie houdt al sinds de opening, afgelopen donderdag, de standplaats nauwlettend in het oog. Gewone taxichauffers zetten hun wagens tussen de treintaxi's en proberen klanten over te halen niet de treintaxi te nemen. Na de incidenten heeft de exploitant van de treintaxi's om extra politiebescherming gevraagd.

De gewone taxichauffeurs zien de gesubsidieerde treintaxi als concurrentievervalsing. Ze proberen op verschillende manieren de treinreizigers er vandaan te houden. Voor mensen met een kaartje voor de treintaxi is sinds donderdag de rit gratis en voor de overige treinreizigers geldt een tarief van vijf gulden.

Volgens de chauffeurs van Treintaxi Zuid/WTC wordt hen het werk onmogelijk gemaakt door “pesterijen”. “We worden uitgescholden, onze taxi's worden weggeduwd en er zijn zelfs banden lekgestoken”, zegt directeur P. Oosting van de Amstelveense Taxicentrale, exploitant van de treintaxi-standplaats.

Oosting begrijpt de bezwaren van de Amsterdamse taxi's niet. “Wij vervoeren treinreizigers alleen naar Amstelveen, Ouder-Amstel en Buitenveldert. Reizigers die naar Amsterdam willen sturen we door naar de reguliere Amsterdamse taxi's, die een eigen standplaats op een steenworp afstand hebben.”