CDA-vrouwen eisen vrouw na Brinkman

Het probleem van het lijsttrekkerschap van het CDA bij de Tweede-Kamerverkiezingen in mei volgend jaar mag dan zijn opgelost, de partijtop staat nu voor de keuze wie er op nummer twee komt te staan. Alle tekenen wezen in de richting van Ernst Hirsch Ballin, 42 jaar, minister van justitie, en vooral katholiek. Na de protestant Elco Brinkman moet er immers iemand met een zuidelijk aura komen.

Maar nu gooit het CDA-Vrouwenberaad dit mooie opzetje in duigen. Voorzitter Toos Jongma wil een vrouw op nummer twee, zo liet ze voor VPRO-radio weten. Het maakt haar niet uit wie dat dan wordt, Yvonne van Rooy, 41, staatssecretaris van buitenlandse handel of Hanja Maij, 49, minister van verkeer en waterstaat. De katholieke Van Rooy zou dan de grootste kans hebben, hoewel ze inmiddels al heeft laten weten in geen geval fractievoorzitter te willen worden.

Jongma heeft er niet zoveel zin in, zegt ze in een nadere toelichting, om in dezelfde situatie als vorige keer terecht te komen: weliswaar stond volgens afspraak een derde deel vrouwen op de lijst, maar voornamelijk in de lagere regionen. “Onze eis is nu: nummer twee plus tien vrouwen bij de eerste dertig op de lijst”, aldus Jongma, die zelf een Kamerlidmaatschap uitdrukkelijk uitsluit.

Ze heeft er al met fractievoorzitter Brinkman over gesproken, die het als “een mooie uitdaging” ziet om voldoende goede vrouwen te vinden. “Die zijn er genoeg”, zegt Toos Jongma, die haar hoop stelt op de selectiecommissie, waarvan de samenstelling op 19 april wordt bekend gemaakt. “Hmm. Tsja. We hadden iemand anders op het oog voor plaats twee”, reageert partijvoorzitter Wim van Velzen. Zijn toon doet daarbij echter vermoeden dat de gedachte aan een vrouw op die plek hem niet echt tegenstaat. (RM)