Blydenstein-Willink was "te ambitieus'

De aandacht van Blydenstein-Willink is “te eenzijdig gericht geweest op de uitbouw van de organisatie.” Dit schrijft de producent van raambekledingsprodukten vandaag in een persbericht waarin gemeld wordt dat het bedrijf over 1992 een netto verlies van 3,6 miljoen gulden heeft geleden (1991: netto winst 9,9 miljoen). In januari had Blydenstein, waar ruim 500 mensen werken, al laten weten dat het in 1992 in de rode cijfers was beland.

Na deze bekendmaking gleed de koers van 25,80 naar circa 19 gulden. In maart trok de koers weer aan en steeg naar 26,50 gulden. Vanmorgen opende het fonds op 26,50 gulden.

De omzet van Blydenstein-Willink bleef vorig jaar steken op 137 miljoen gulden terwijl het bedrijfsresultaat daalde met 42 procent tot 8,1 miljoen gulden (1991: 14,1 miljoen). Deze daling wijt het bedrijf aan waardevermindering van voorraden, handelsvorderingen en collectieboeken, de boeken waarin stalen van de verschillende produkten zitten.

Het Hengelose bedrijf plukt nu de wrange vruchten van de mislukte expansieplannen. De omzetgroei bij Verosol Nichibei Europe (VNE), een joint verture met een Japans bedrijf, en Verosol USA viel tegen en woog niet op tegen de hoge bedrijfslasten. Verosol is de merknaam van een assortiment geplisseerde zonweringen, rolgordijnen en horizontale aluminium jaloezieën. De aanloopverliezen bij VNE bleven oplopen en Blydenstein-Willink heeft het mes in de organisatie gezet. In de loop van het jaar werd een nieuwe directie benoemd en werd het aantal arbeidsplaatsen met bijna 30 teruggebracht tot 69 stuks. Ook bij Verosol USA moest de directeur het veld ruimen en verdwenen 39 van de 100 banen.

De voorzieningen voor deze saneringen (3,3 miljoen), de “exceptioneel hoge belastingdruk” (6,5 miljoen) en de rentelasten (2,5 miljoen) overtroffen het bedrijfsresultaat ruimschoots zodat het bedrijf op een netto verlies uitkwam. Ondanks dit verlies steeg de “winstafhankelijke beloning” voor de vijfkoppige raad van commissarissen van 95.700 tot 114.000 gulden. Dit jaar zal het personeelsbestand verder afnemen en zal een terughoudend investeringsbeleid worden gevoerd. Over de resultaten wil de directie nog niets kwijt.