Andreotti nu ook verdacht van corruptie

ROME, 5 APRIL. Na de beschuldigingen wegens banden met de mafia wordt de voormalige christen-democratische premier Giulio Andreotti nu ook verdacht in de smeergeldaffaire.

De Milanese justitie heeft vanmorgen een formele kennisgeving uitgegeven voor Andreotti dat hij wordt verdacht van overtreding van de wet op de financiering van politieke partijen, de meest-frequente beschuldiging in de tientallen smeergeldzaken.

De 74-jarige Andreotti zou samen met de president van de voetbalclub AS Roma, Giuseppe Ciarrapico, een rol hebben gespeeld in de betaling van 250 miljoen lire, volgens de huidige koers ruim 300.000 gulden, door de inmiddels feitelijk failliete staatsholding Efim aan de sociaal-democraat Buzio. Ciarrapico heeft een deel van zijn fortuin te danken aan de politieke bescherming van Andreotti.

De beschuldigingen van de afgelopen dagen tegen Andreotti, zevenvoudig premier, en tegen prominente Napolitaanse politici waren vrijdag voor de christen-democratische partij aanleiding een justitieel onderzoek te vragen naar een vermeende politieke samenzwering tegen de partij, waarbij spijtoptanten van de mafia en mogelijk rechters betrokken zouden zijn. Andere partijen hebben hierop eerst met ongeloof en daarna fel afwijzend gereageerd. Ook binnen de christen-democratische partij, vorige week getroffen door een afscheiding, is een groep vernieuwers in opstand gekomen. Zij heeft gisteren een snel partijcongres geëist, om de oude garde opzij te kunnen zetten.

Andreotti is er door de justitie in Palermo van beschuldigd de mafia te hebben geholpen onder andere door ervoor te zorgen dat veroordelingen van mafialeiders in cassatie ongedaan werden gemaakt.