Welterusten

De fax spuwt een persbericht uit van de firma Arty Show Productions te Rotterdam.

Het blijkt te gaan om de aankondiging van een tournee van the great legends of the 80's en de lijst van deelnemende artiesten mag zonder meer adembenemend heten: Shirley Bassey, Elton John, the Bee Gees, Patty LaBelle, Neil Diamond, Charles Aznavour, Whitney Houston - e.v.a. staat er ook nog achter, alsof dit tableau de la troupe al niet meer dan genoeg zou zijn. Maar het feit dat diverse namen foutief gespeld zijn zou argwaan moeten wekken. Dit is dan ook de Live Sound/Look-alike Show, die van 12 tot en met 26 april door het land reist, van Bergen op Zoom tot Naaldwijk, van Sittard tot Rotterdam. En geen van de genoemden zal in levenden lijve de planken betreden. De enige echte televisiester in de karavaan is Jacques d'Ancona, in dagelijksen doen entertainment-redacteur van het Nieuwsblad van het Noorden, maar een Bekende Nederlander wegens zijn wekelijkse verschijning in de jury van de Soundmix Show op RTL4.

Wat zich hier afspeelt is dan ook een theaterversie van een televisieformule. De "artiesten' die in de show optreden, zijn anonieme figuren die hopen hun anonimiteit in nationale faam om te zetten door zich te richten op het imiteren van hun beroemde voorbeelden. Een eigenschap als oorspronkelijkheid, waaraan in de traditionele talentenjachten nog belang werd gehecht, is thans uit den boze. In de tv-uitzendingen roept presentator Henny Huisman dat “Shirley Bassey” heeft gewonnen, of “Neil Diamond” - hoe al die aankomende talentjes in werkelijkheid heten, komen we nauwelijks te weten. En nu is er dus ook al een carrière in het theater voor hen weggelegd.

Ooit was de televisie bedoeld als venster op de werkelijkheid, vraag het maar aan de pioniers. Na de talkshows, die al enkele jaren veel zondagmiddagpubliek naar tientallen lokale cafés trekken, is de Live Sound/Look-alike Show opnieuw een teken dat die werkelijkheid zich steeds meer gaat gedragen naar het voorbeeld van de televisie. De wereld als vicieuze cirkel - als dat de toekomst is, kunnen de afsluitende omroepsterswoorden niet ver meer van ons verwijderd zijn: “En voor straks welterusten.”