Weekoverzicht

De EG en de VS hebben hun dreigende handelsoorlog over het aanbesteden van overheidsorders voorlopig uitgesteld. Tijdens een bezoek van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Mickey Kantor aan Brussel, begin deze week, toonde EG-commissaris Brittan zich bereid een eind te maken aan de voorkeursbehandeling voor Europese bedrijven bij opdrachten in de EG, waar de Amerikanen zich zo boos over maken. In ruil voor die toezegging zal Washington voorlopig afzien van sancties.

De handelsrelatie tussen beide grootmachten mag dan gespannen zijn, de wereldhandel heeft er niet echt onder geleden, zo blijkt uit het deze week verschenen jaarrapport van de Gatt. Na dalende groei in de afgelopen vijf jaar, is de groei vorig jaar weer met 4,5 procent toegenomen. De totale waarde van de wereldhandel bedroeg vorig jaar 3,7 miljard dollar. De VS bleven de grootste handelsnatie. Overigens is de handel tussen Nederland en Duitsland vorig jaar met 2 procent gedaald.

De al maanden durende visserij-oorlog tussen de Fransen en de Engelsen over de viszone rond de Kanaaleilanden heeft een nieuw hoogtepunt bereikt met de "ontvoering' van drie Britse visinspecteurs. In plaats van hen af te leveren op Guernsey werden ze door een Franse vissersboot meegenomen naar Cherbourg. De Franse ambassadeur werd onmiddellijk ontboden door het Britse ministerie van buitenlandse zaken en minister Gummer van landbouw en visserij overweegt de Britse vissers te bewapenen.

De EG heeft met Japan afgesproken dat de export van Japanse auto's naar Europa "vrijwillig' wordt beperkt met 9,4 procent. De importbeperking geldt vooral voor Duitsland, de Benelux, Denemarken en Griekenland. Volgens critici is het akkoord een schijnzege voor de Europeanen omdat de auto's die de Japanse fabrikanten in Europa zelf produceren er buiten vallen.

De economische "boom' in China gaat onverminderd voort. De Chinese overheid heeft deze week voor 1,2 miljard dollar twaalf Airbussen besteld en op nog eens dertien toestellen een optie genomen. Met Siemens heeft het land een akkoord gesloten voor de renovatie van drie staalfabrieken. China stuurt tevens een handelsmissie naar de voormalige DDR om voor 100 miljoen dollar goederen te kopen.

De Amerikaanse stofzuigerfabrikant Hoover heeft zichzelf in de nesten gewerkt met een ludieke, maar ernstig uit de hand gelopen reclame-actie. Kopers van een Hoover-apparaat van meer dan 100 pond kregen twee vliegtickets ter waarde van 400 pond cadeau. Meer dan 200.000 klanten meldden zich, veel meer dan voorzien. Drie topmanagers zijn inmiddels de laan uitgestuurd.

Stakingen hebben gisteren het openbare leven in zowel Engeland als Italië deels stilgelegd. Bij de Britse spoorwegen legden 68.000 werknemers het werk neer uit protest tegen gedwongen ontslagen. De staking viel samen met acties van mijnwerkers en buspersoneel. Ook een deel van de metro kwam stil te liggen. De acties in Italië troffen vooral het openbaar vervoer, de overheidsbureaucratie, de post en de banken. Eerder waren enkele tienduizenden Oostduitse staalarbeiders begonnen aan waarschuwingsacties om verbetering van de CAO af te dwingen.

De New York Post is weer in handen van mediamagnaat Murdoch. Hij was ook al eigenaar van de tabloid van 1977 tot 1988, maar moest de krant van de hand doen omdat hij een tv-station kocht. In de afgelopen maanden is de noodlijdende krant drie maal van eigenaar gewisseld. De krant zelf is blij met Murdoch, getuige de kop op de voorpagina: It's good te be home.

    • Friederike de Raat