Serviërs verwerpen vredesplan

BILECA, 3 APRIL. Het parlement van de eenzijdig uitgeroepen "Servische Republiek' in Bosnië-Herzegovina heeft gisteravond het internationale vredesplan van Cyrus Vance en Lord David Owen met een grote meerderheid verworpen.

Volgens het plan, waarover in New York onder auspiciën van de Verenigde Naties wordt vergaderd, moet Bosnië worden opgedeeld in Servische, Kroatische en moslim-kantons. De 81 Bosnisch-Servische afgevaardigden, bijeen in de stad Bileca, verwierpen vannacht een compromis-voorstel van hun leider Radovan Karadzic, omdat zij de daarin opgenomen territoriale concessies nog steeds te ver gaand achten. Een formeel besluit daarover wordt naar verwachting vandaag genomen. Het plan Vance-Owen is geaccepteerd door de Kroaten en - onder voorwaarden - door de moslims.

Hoewel Karadzic aan het begin van de zitting zijn "parlementariërs' opriep om de door Vance en Owen voorgestelde opdeling te verwerpen, drong hij erop aan in te stemmen met het merendeel van de "kaart van Vance en Owen' en te verklaren dat het vredesplan een goede basis is voor directe onderhandelingen tussen de drie partijen. Hij waarschuwde ervoor dat “de internationale gemeenschap een aantal van haar dreigementen ten uitvoer zal brengen” als de Serviërs haar “dictaat” afwijzen, zoals een buitenlandse interventie en de opheffing van het wapenembargo tegen de moslims.

Sommigen wilden een eind maken aan alle besprekingen, anderen riepen op tot een “militaire oplossing”. Als de Serviërs de kaart van het vredesplan aannemen, gaan ze ermee akkoord om “in Indianenreservaten te leven”, aldus de dichter Gojko Djogo. “We houden wat we hebben, en laat de hele wereld maar proberen het weer van ons af te pakken”, zei een gedelegeerde Bosnische Serviër gisteren in Bileca. Omstreeks hetzelfde moment werd bekend dat de NAVO heeft ingestemd met het afdwingen van een vliegverbod boven Servië met militaire middelen. De V-raad komt vandaag in spoedzitting bijeen om zich te beraden over de "humanitaire crisis' in de moslim-enclave Srebrenica, waar duizenden burgers nog steeds zijn afgesneden van elementaire levensbehoeften. (Reuter, AFP, AP)