Séguin voorzitter parlement

PARIJS, 3 APRIL. Het Franse parlement heeft gisteren de gaullist Philippe Séguin, een uitgesproken tegenstander van het Verdrag van Maastricht, tot voorzitter gekozen.

Séguin leidde vorig jaar met zijn partijgenoot Charles Pasqua de campagne tegen het verdrag voor de Europese Unie. Hoogtepunt van die campagne was zijn televisiedebat met president Mitterrand. Het verdrag werd in het daaropvolgende referendum in september slechts met een zeer kleine meerderheid goedgekeurd.

Pasqua is minister van binnenlandse zaken in het verder overwegend pro-Europese nieuwe kabinet.

De 49-jarige Séguin staat bekend als een notoire rebel die niet schroomt om hardop te zeggen wat sommige andere politici alleen maar denken. Hij herinnerde er gisteren aan dat rechts in Frankrijk zijn monsteroverwinning bij de parlementsverkiezingen heeft behaald met steun van slechts veertig procent van zeventig procent van de geregistreerde kiezers.

In zetels gerekend won het rechtse blok van de neo-gaullistische RPR en de liberale UDF vorige week met overmacht de parlementsverkiezingen. De RPR behaalde 247 zetels en de UDF 213. De socialisten kwamen niet verder dan 53 zetels.

Séguin werd gisteren in een tweede ronde als parlementsvoorzitter gekozen nadat de kandidaat van de UDF zich had teruggetrokken. (AFP, Reuter)