Ramsj

Sue Phillips, foto's Clay Perry: Creating a Cottage Garden Gebonden, Grove Weidenfeld 1990, van ƒ 64,25 voor ƒ 19,90. Voorhoeve & Dietrich Rotterdam.

Nigel Colborn: The Container Garden Paperback, Little Brown & company 1990, van ƒ 64,25 voor ƒ 27,50. Voorhoeve & Dietrich.

Mirabel Osler: A Gentle Plea for Chaos Gebonden, Simon and Schuster 1989, van ƒ 52,10 voor ƒ 16,90. Donner Rotterdam.

Julie Harrod: The Garden Wall Gebonden, The Atlantic Monthly Press 1991, van ƒ 57,50 voor ƒ 19,90. De Boekenmarkt, Den Haag.

Patrick Taylor, foto's Eric Chrichton: Period Gardens Gebonden, Atlantic Monthly Press 1991, van ƒ 84,70 voor ƒ 19,90. Donner.

Joan Clifton: Making a White Garden Grove Weidenfeld 1990, van ƒ 45,30 voor ƒ12,90. Donner, De Boekenmarkt.

Karin van Dongen-van Lawick: Pastorietuinen in Nederland Paperback, Kwadraat 1990, van ƒ 34,50 voor ƒ 14,90, De Slegte.

Sue Phillips, foto's Clay Perry: Creating a Cottage Garden Gebonden, Grove Weidenfeld 1990, van ƒ 64,25 voor ƒ 19,90. Voorhoeve & Dietrich Rotterdam.

De scheefgezakte boerenhuisjes met rieten daken zien er zó idyllisch en Engels uit dat ik betwijfel of een cottage garden in een Nederlandse omgeving kan worden nagebootst. Perry behandelt de oorsprong van de cottage garden en beschrijft planten en materialen die omwille van de authenticiteit moeten worden toegepast. Zij geeft suggesties voor het verbergen van "moderne' produkten zoals wasrekken, vuilnisbakken of het verkeerde tuinmeubilair. De foto's tonen een aantal in dit genre geslaagde bloemen- en moestuinen.

Nigel Colborn: The Container Garden Paperback, Little Brown & company 1990, van ƒ 64,25 voor ƒ 27,50. Voorhoeve & Dietrich.

Tuinieren in potten en bakken is niet alleen voor eigenaren van hangende tuinen (balkons). De mooie foto's van de Nederlandse fotografe Marijke Heuff tonen een grote verscheidenheid aan toepassingsmogelijkheden. Uiteraard de klassieke aardewerken vazen en houten kuipen, maar ook manden, schalen en wastobbes kunnen worden gebruikt voor groenten, struiken, fruit- en vormbomen. Verder verhelderende tekeningen met uitleg over de plantdiepte van bloembollen in bakken, de techniek van het "trainen' van bolvormige hulstbomen of klimop-spiralen.

Mirabel Osler: A Gentle Plea for Chaos Gebonden, Simon and Schuster 1989, van ƒ 52,10 voor ƒ 16,90. Donner Rotterdam.

Een warme beschrijving van de vreugde en de mislukkingen die een bereisd en echtpaar ondervindt bij de aanleg van hun eerste tuin. Zij creëren een "geordende' wildernis op zesduizend vierkante meter grond rondom hun boerderij in Shropshire, Engeland. Een geïllustreerd leesboek dat is aan te bevelen voor onervaren tuiniers die ook aan een dergelijk omvangrijk project willen beginnen en hun voordeel kunnen doen met de ervaringen van Mirabel Osler en haar echtgenoot.

Julie Harrod: The Garden Wall Gebonden, The Atlantic Monthly Press 1991, van ƒ 57,50 voor ƒ 19,90. De Boekenmarkt, Den Haag.

Muren, hagen en treillage zijn niet louter afscheidingen maar vormen tuinen op zichzelf waartegen leifruit, rozen en klimplanten kunnen groeien. Roberts weet de mogelijkheden uitstekend uit te buiten, maar vergeet niet de minder positieve kanten te noemen van muren en afscheidingen in een tuin. Rijkelijk geïllustreerd en voorzien van een lijst met geschikte planten.

Patrick Taylor, foto's Eric Chrichton: Period Gardens Gebonden, Atlantic Monthly Press 1991, van ƒ 84,70 voor ƒ 19,90. Donner.

Patrick Taylor beschrijft twaalf gerestaureerde tuinen (elf in Groot-Brittannië, één een in de VS, van Thomas Jefferson) die niet alleen van historische belang zijn, maar door hun schoonheid en charme "een blijvende inspiratiebron vormen'. De vergankelijkheid van tuinen wordt schrijnend duidelijk uit de verhalen over speurtochten naar de oorspronkelijk aanleg, zoals bijvoorbeeld die van Painswick Roccoco Garden. Architectuurhistorici begonnen te zoeken aan de hand van een schilderij van Thomas Robins the elder uit 1748 en vonden de tuin in 1982, vergeten en verborgen onder manshoge braamstruiken. Archeologisch en kunsthistorisch onderzoek resulteerde in het blootleggen van de oorspronkelijke vijvers, paden en gebouwen, en uiteindelijk in restauratie van de tuin.

Joan Clifton: Making a White Garden Grove Weidenfeld 1990, van ƒ 45,30 voor ƒ12,90. Donner, De Boekenmarkt.

Mooie en compacte gids voor de liefhebber van een "witte' tuin. Wie na een bezoek aan Sissinghurst Castle of de witte tuin bij Huis de Dohm in Heerlen zo'n witte tuin ambieert, vindt in dit boek behalve inspirerende foto's ook acht bruikbare ontwerpen (o.m. stadstuin, lentetuin, watertuin) en een groot aantal beschrijvingen van prachtige witte, bijna witte, en grijsbladige planten.

Karin van Dongen-van Lawick: Pastorietuinen in Nederland Paperback, Kwadraat 1990, van ƒ 34,50 voor ƒ 14,90, De Slegte.

De auteur, zelf pastoriebewoonster èn tuinbouwkundige, bracht in opdracht van de Nederlandse Tuinenstichting per provincie een aantal nog resterende pastorietuinen in kaart. Een bescheiden maar aardig (geïllustreerd) boek met gegevens over stinzenplanten en oude fruitrassen en leuke cultureelhistorische wetenswaardigheden over het huiselijk bestaan van dominees en pastoors.