Politie maakt einde aan drugslijn tussen Rotterdam en Avignon

ROTTERDAM, 3 APRIL. Met de aanhouding van zeventien personen hebben Rotterdamse en Franse rechercheurs een einde gemaakt aan een drugslijn tussen Rotterdam en Avignon. De heroïnetransporten werden ruim een jaar geleden opgezet door een groep Marokkanen die in Rotterdam verbleven.

De vijf opdrachtgevers, van wie er drie in Rotterdam zijn aangehouden, lieten voornamelijk vrouwelijke koeriers uit Nederland regelmatig een halve kilo heroïne per trein of auto naar Avignon vervoeren. In totaal werd op die manier ruim vijftien kilo overgebracht, zo heeft de politie in Rotterdam meegedeeld. Per transport verdienden de koeriersters gemiddeld vierduizend gulden. De vrouwen werden benaderd in Nederlandse café's.

De Marokkaanse handelaren, van wie er twee illegaal in Rotterdam verbleven, kochten regelmatig een kilo heroïne bij handelaren Nederland, zo bleek uit onderzoek van de Rotterdamse politie. In Avignon werden de drugs voor het viervoudige van de Nederlandse prijs verkocht. In totaal verdiende de groep het afgelopen jaar een half miljoen gulden. Het geld werd doorgesluisd naar familieleden in Marokko. Volgens de politie wilden de opdrachtgevers, allen midden-twintigers, zich na verloop van tijd weer in Marokko vestigen.

In Rotterdam werden in totaal tien verdachten aangehouden. Bij verscheidene huiszoekingen nam de politie een halve kilo heroïne en drie vuurwapens in beslag. Vier Nederlandse vrouwen zijn op vrije voeten gesteld nadat proces-verbaal was opgemaakt.

In Parijs arresteerde de Franse politie drie Marokkanen die op doorreis waren naar Avignon. Zij hadden twee kilo heroïne in hun bezit. In Avignon werden bij een inval twee Nederlandse vrouwen aangehouden van 25 en 28 jaar. Zij zitten nog vast in afwachting van hun berechting. Een van hen is zwanger, aldus de politie.