"Ontmoedig vertrek Surinaamse leraren'

UTRECHT, 3 APRIL. Surinaamse leraren moeten worden ontmoedigd om hun land te verlaten en een baan te zoeken in het Nederlandse onderwijs.

Dat heeft de directeur van het Surinaamse ministerie van onderwijs, H. Rusland, gisteren gezegd bij de afsluiting van een bezoek aan Nederland. Rusland heeft zijn verontrusting over het wegtrekken van deskundige docenten ook uitgesproken tijdens een bezoek aan het Nederlandse ministerie van onderwijs. Hij heeft geen concrete voorstellen gedaan, maar vindt wel dat de overheid het de leraren minder gemakkelijk moet maken. “De overheid zou bijvoorbeeld een verklaring kunnen doen uitgaan aan de gemeenten om dit verschijnsel tegen te gaan”, aldus Rusland. De afgelopen jaren hebben tientallen Surinaamse docenten het land verlaten en een baan gevonden op scholen in Nederland.