Noodtoestand in Azerbajdzjan uitgeroepen

MOSKOU, 3 APRIL. Op het gehele grondgebied van Azerbajdzjan is sinds gisteravond de noodtoestand van kracht om het hoofd te kunnen bieden aan de vermeende agressie van de naburige staat Armenië.

In Nagorny-Karabach, de grotendeels Armeense enclave in Azerbajdzjan, zouden Armeense strijdkrachten na een grootscheeps offensief nu op het punt staan een tweede corridor met Armenië te vestigen. Volgens de Azerbajdzjaanse president Aboelfas Jeltsjibai dreigen thans 60.000 mensen om te komen in het deel van de enclave waar de gevechten plaats hebben, de geïsoleerde regio van Kelbadjar.

Armeense geregelde strijdkrachten en zogeheten "zelfverdedigingstroepen' zouden burgers in het gebied beletten te vluchten. Armeense vliegtuigen zouden gisteren en eergisteren zware bombardementen hebben uitgevoerd, waarbij talrijke doden zouden zijn gevallen. Bij een poging Azerbajdzjaanse burgers te evacueren zou een helikopter met zestig mensen aan boord zijn neergeschoten, aldus bronnen in Bakoe.

President Jeltsjibai deed gisteravond een oproep aan de Amerikaanse president Clinton en zijn Russische collega Jeltsin om Armenië als agressor aan te wijzen en met sancties te treffen.

Het Armeense ministerie van defensie heeft ontkend dat Armeense reguliere strijdkrachten deelnemen aan gevechten in Nagorny-Karabach en dat militairen de burgers in het gebied beletten te vluchten. Er zou een "humanitaire corridor' tussen Kelbadjar en Armenië zijn geopend om burgers te evacueren. Het ministerie zei dat "vrijwillige zelfverdedigingseenheden' van Armeniërs in Kelbadjar “trachten te voorkomen dat het dorp Latsjin wordt veroverd door Azerbajdzjaanse militairen”. Het dorp dat oorspronkelijk een bevolking van Azeri had werd vorig jaar door Armeniërs ingenomen.

Turkije heeft gisteravond steun betuigd aan Azerbajdzjan en de vermeende agressie van Armeense zijde scherp veroordeeld. Volgens de BBC-radio zou Turkije overwegen om internationale hulporganisaties te verbieden gebruik te maken van Turks grondgebied bij het verlenen van hulp aan Armenen in de enclave. De Turkse president Turgut Özal heeft gisteren bekend gemaakt later deze maand een bezoek te zullen brengen aan de Azerbajdzjaanse hoofdstad Bakoe. Zijn reis naar Azerbajdzjan en de andere voormalige Sovjet-republiek Kazachstan, Turkmenistan en Kirchizië heeft volgens een Turkse woordvoerder tot doel “de bestaande politieke en economische banden tussen deze republieken en Turkije te versterken”. (AFP)