Lokale fondsen krijgen meer aandacht; Beleggers stappen massaal uit rentegroeifondsen na plan Kamerleden

AMSTERDAM, 3 APRIL. De koersstijgingen van de afgelopen drie maanden vlakt de laatste weken wat af. Analisten hebben de indruk dat veel fondsen nu pas op de plaats maken in afwachting van de bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal van dit jaar.

De EOE-aandelenindex, die een beeld geeft van de stemming op de Amsterdamse effectenbeurs, schommelde de afgelopen week tussen de 315 en 318 punten. Deze beursgraadmeter sloot de week af op 316,63 punten. Begin januari noteerde de EOE-index nog 286 punten.

De aandelenmarkt spint sinds november vorig jaar garen bij een hogere dollar en dalende renteniveaus. Het stimulerende effect van de (Duitse) rentedalingen van de laatste tijd begint weg te ebben. “Veel stijgers van de afgelopen maanden vertonen nu vermoeidheidsverschijnselen”, zegt B. Siebrand, analist bij de Delta Lloyd Bank.

In eerste instantie trokken de financiële waarden (banken en verzekeraars) aan omdat deze fondsen een hoog dividendrendement hebben. Later stegen ook de koersen van uitgevers, Koninklijke Olie en voedings- en levensmiddelenconcerns. Toen deze fondsen hoogten bereikten waar sommige beleggers hoogtevrees kregen, begonnen ook conjunctuurgevoelige fondsen met een opmars.

Vrijwel alle koersen van hoofdfondsen zijn het afgelopen kwartaal gestegen. Slechts twee van de veertig hoofdfondsen daalden in waarde: Fokker en Nedlloyd. Stork, Gist-Brocades, CSM en Philips spanden dit jaar de kroon: deze fondsen stegen meer dan 20 procent in waarde.

De afgelopen week liet de beurs een heel ander beeld zien. Vijftien fondsen daalden en de rest van de fondsen stegen licht of noteerden onveranderlijk. Bij de dalers sprong Aegon er uit. Uit de cijfers van de verzekeraar bleek dat de winst weliswaar met tien procent was gestegen, maar dat het dividend minder hoog zou uitvallen. De winst per aandeel en dus het dividend stijgen veel minder dan de winst omdat het aantal aandelen toeneemt als gevolg van conversie- en optierechten. Aegon verloor 1,50 op 85,90 gulden.

Een andere opvallende daler was het ABN Amro Obligatiegroeifonds. De omzetten in dit anders zo kalme fonds en het ING Rentegroeifonds waren extreem hoog. Er werden dagelijks miljoenen stuks verhandeld en de fondsen stootten Koninklijke Olie van de eerste plaats op de lijst van meest verhandelde fondsen.

Beleggers dachten dat de belastingvoordelen die deze fondsen hebben, zouden verdwijnen. Twee Kamerleden hadden bekendgemaakt dat ze de afschaffing van de vermogensbelasting deels wilde financieren door de rentegroeifondsen zwaarder te belasten. Volgens de banken was er helemaal geen sprake van paniek en werden de hoge omzetten eveneens veroorzaakt door beleggers die van beleggingsfonds veranderen vanwege de rente-ontwikkelingen. Nu de rente niet verder lijkt te dalen en de obligatiekoersen stagneren, stappen beleggers volgens de fondsbeheerders, over naar minder rentegevoelige fondsen zoals het ABN Amro Liquiditeitengroeifonds.

Philips bereikte deze week voor het eerst sinds maanden weer de 25 gulden. Koopadviezen van diverse effectenkantoren en berichten over gesprekken met IBM en Apple over een wereldstandaard voor multimedia-apparatuur gaf de belegger weer moed. Stork en Pakhoed waren een andere cyclisch fondsen die gevraagd waren deze week.

Volgens analist Siebrand beginnen beleggers nu de koersen van de hoofdfondsen zo zijn gestegen voorzichtig te kijken naar de kleinere fondsen op de lokale markt. Volmac steeg na een koopadvies naar het hoogste niveau van het afgelopen jaar: 18,90 gulden. Ook fondsen als Macintosh en Getronics lieten de afgelopen weken een flinke stijging zijn.

    • Frank van Alphen