Hoogovens met Fransen in proeffabriek

Het Nederlandse staal- en aluminiumconcern Hoogovens bouwt samen met de Franse schroothandelaar Compagnie Francaise des Ferailles (CFF) in Noord-Frankrijk een proeffabriek voor het hergebruik van verzinkt plaatstaal. Dit heeft Hoogovens gisteren bekend gemaakt.

Niet bekend

Zink wordt in de staalindustrie op grote schaal gebruikt om staalplaat tegen roest te beschermen. De jaarlijkse produktie van verzinkt staalplaat ligt in Europa inmiddels op 10 miljoen ton per jaar. Voor de auto-industrie bijvoorbeeld wordt inmiddels 60 procent van het zogeheten koudgewalste staal verzinkt, terwijl in de bouw dit percentage op 90 ligt. Daardoor is de laatste jaren de vraag gestegen naar schroot dat na ontzinking opnieuw kan worden verzinkt voor de produktie van hoogwaardig staal. “In Noord-Frankrijk zitten de verschillende staalgieterijen te springen om ontzinkt staal, vandaar de locatie. Bovendien zit daar veel auto-industrie”, zegt een woordvoerder