FIVB biedt volleybalbond WK'94 aan

WOERDEN, 3 APRIL. De wereldvolleybalfederatie (FIVB) heeft de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) gevraagd het wereldkampioenschap vrouwen van volgend jaar te organiseren. Het toernooi was aan Italië toegewezen, maar door organisatorische problemen wordt gezocht naar een alternatief.

De NeVoBo reageerde niet onwelwillend op het verzoek van FIVB-president Ruben Acosta die zich donderdag telefonisch in Woerden meldde. De bond wilde echter niet meteen positief reageren. Eerst moeten de mogelijkheden worden onderzocht. Bondsdirecteur Hoex: “Wij zijn ons ervan bewust dat een WK vrouwen een enorme uitstraling heeft naar het publiek en het bedrijfsleven. Dat legt een extra verantwoordelijkheid op onze schouders, want een kans als deze krijg je maar zelden.”

Met de WK'94 erbij zou de NeVoBo op organisatorisch gebied een overvol programma krijgen. Het Europees kampioenschap voor vrouwen van '95 vindt ook al in Nederland plaats. Bovendien is er interesse getoond voor het EK van de mannen in 1997 om het 50-jarig jubileum van de bond op te luisteren. Hoex: “De NeVoBo heeft in het verleden al een goede naam opgebouwd met het organiseren van internationale evenementen.”

De Italiaanse volleybalbond schrok vooral van de financiële consequenties die de FIVB aan de organisatie van het WK vrouwen verbindt. “Een half miljoen dollar, alleen al voor de uitzendrechten van de televisie”, aldus een woordvoerder die overigens ontkent dat Italië al uit de markt is. “We zijn nog aan het onderhandelen.” In het Italiaanse volleybal gaat het geld vooral naar de mannen.

Overigens dreigt Marko Klok, één van de Nederlandse volleyballers die in Italië spelen, te worden afgedankt door zijn Com Cavi Napoli. De Amersfoorter, lid van de Nederlandse ploeg die bij de Olympische Spelen in Barcelona zilver haalde, voldoet niet aan de verwachtingen. Napoli is middenmoter in de Italiaanse Serie B. “Ik heb gehoord dat de club op zoek is naar versterking”, aldus Klok die in Napels voor nog één seizoen onder contract staat. “We zullen dus wel zien.”

Volgens de clubleiding is het aantrekken van een andere buitenlandse speler noodzakelijk om tot betere prestaties te komen. De tweede Nederlander in Napolitaanse dienst, Olof van der Meulen, krijgt wel positieve kritieken.