CONSERVEN PAASDINER - DEEL 3

Voor alle zekerheid vermeld ik het er maar even bij: van conserven krijg je echt geen scheurbuik.

Het Voorlichtingsbureau voor de Voeding meldt dat ook groenten uit blik of diepvries gezond zijn. Als verse groenten van goede kwaliteit worden gebruikt gaat er bij het conserveren niet of nauwelijks iets van de voedingswaarde verloren. Uit onderzoeken blijkt dat verse groente, in weinig water en kort gekookt, iets meer vitamine C bevatten dan groente uit een blik of uit de diepvries. Alleen als je hoofdzakelijk conservengroente eet, doe je er goed aan twee stuks fruit per dag te eten. Vandaag het recept voor een bonensalade met tapenade.

1 pot of blik tuinbonen van ¢4 700 gram

100 gram gedroogde rode linzen

1 blik tomatenstukjes van 400 gram

olijfolie

Voor de tapenade:

1/2 blikje ansjovisfilets

1 pot groene olijven zonder pit van 250 gram

citroensap uit een geel plastic flesje

olijfolie

1 potje kappertjes

Hak de olijven met de ansjovis en 1 eetlepel kappertjes in kleine stukjes. Roer er een beetje olijfolie en een beetje citroensap door. Doe het mengsel in een potje en serveer de tapenade naast de bonensalade. Een ieder roert naar believen tapenade door de bonensalade, die als volgt wordt gemaakt:

Doe de tuinbonen in een vergiet en spoel ze onder de kraan af. Kook de linzen in circa 10 minuten gaar en giet ze af. Roer tuinbonen en linzen door elkaar. Schep de tomaatstukjes uit het blik door de bonen en giet een beetje olijfolie over de salade. Zout is niet nodig, want de zoute tapenade maakt de bonensalade op smaak.