Vrijdag 2; Feestvarken

In 1984 kondigde Rudi van Dantzig, de toenmalige artistiek leider van Het Nationale Ballet, aan in 1991 te zullen terugtreden. Op die vroegtijdige mededeling volgden zeven ongewisse en wanordelijke jaren. Twee door het gezelschap zelf voortgebrachte kandidaten voor de opvolging, Henny Jurriëns en Han Ebbelaar, vonden geen genade bij het bestuur. Te elfder ure werd de onbekende danser Wayne Eagling benoemd.

Eindelijk kon de oude artistiek leider afscheid nemen. 1991 werd een waar Van Dantzig-jaar. Ontelbare terugblikken in de media op dertig jaar leiderschap gingen vooraf aan het feestelijke vaarwel dat zijn gezelschap hem bereidde: een speciaal programma met reprises van vier van zijn balletten.

Toch was het afscheid geen afscheid. Van Dantzig blééf - als huischoreograaf. De benoeming van de danser/choreograaf Ib Andersen als zijn opvolger zou zelfs niet zijn doorgegaan omdat deze zich niet bij dit voldongen feit wilde neerleggen.

Sinds het grootse afscheid van de artistiek leider is er van de huischoreograaf niets meer vernomen. De première van een nieuw ballet van zijn hand ging twee weken geleden niet door wegens ziekte, en een volgende gelegenheid is er niet. In het onlangs bekend gemaakte seizoensprogramma van Het Nationale Ballet komt de naam van Van Dantzig niet voor. Althans niet in verband met nieuw werk. Wel in verband met een nieuw afscheid.

Tribute to Rudi van Dantzig wordt zelfs "een hoogtepunt in de programmering van seizoen 1993/1994' genoemd. Aangezien het nieuwe afscheid waarschijnlijk weer reprises van werk van de choreograaf zelf zal bevatten, is dat wellicht een al te enthousiaste verwachting.

Het Nationale Ballet en Nederland gaan opnieuw vaarwel zeggen, deze keer tegen Van Dantzig als huischoreograaf. Het als bescheiden te boek staande feestvarken vindt het zelf ongetwijfeld ook gênant. Dit is te veel van het goede, vooral ook omdat niemand, behalve de loonadministratie van het volgens de zakelijke leiding in geldnood verkerende gezelschap, iets van het bestaan van deze huischoreograaf heeft gemerkt. En hoe definitief is dit afscheid? Volgens de bekendmaking zal Van Dantzig "regelmatig' met Het Nationale Ballet blijven samenwerken. Volgende afscheidsvieringen houden we dus nog te goed: als de regelmatige samenwerking overgaat in een onregelmatige, en die weer in een nog ongewissere, tot de dood ons scheidt.