Vertrouwenscrisis tussen Rotterdam en rest Rijnmond

ROTTERDAM, 2 APRIL. Tussen het Regionaal Bestuur Arbeidsvoorziening Rijnmond (RBA) en de gemeente Rotterdam is een vertrouwenscrisis ontstaan. Rotterdam lanceerde woensdag zonder overleg een plan voor een banenpool in het midden- en kleinbedrijf.

Het RBA, waarin werkgevers, werknemers en de gemeenten in de Rijnmond zijn vertegenwoordigd, houdt zich bezig met de bestrijding van de werkloosheid in de regio. De Rotterdamse vertegenwoordiger in het RBA, wethouder J. Henderson, presenteerde woensdag een plan waarover in het RBA al enige tijd werd overlegd, aldus het RBA. Het RBA zou het plan binnen twee maanden zelf presenteren. Henderson trad vanmiddag af als wethouder omdat de gemeenteraad van Rotterdam het vertrouwen in hem opzegde wegens het verzwijgen van de uitkomsten van een onderzoek over uitkeringsfraude.

De vertrouwensrelatie tussen de samenwerkende partners binnen het RBA is “geschonden”, aldus het RBA, omdat Henderson het plan in een andere vorm heeft gegoten en als een “eigen initiatief” van de gemeentelijke vertegenwoordigers in het RBA heeft gepresenteeerd.

Volgens FNV-vertegenwoordiger H. van der Pluijm vinden de gemeenten het overleg met werkgevers en werknemers in het RBA “lastig”. De gemeenten “hebben het idee dat het veel sneller zou gaan als ze zelf hun idee en om de werkloosheid op te lossen in praktijk konden brengen”, aldus Van der Pluijm. Volgens hem is er geen sprake van een “incident”, maar een “onderstroom”. De samenwerking tussen RBA en de gemeentelijke partners binnen het bestuur is al langer gebrekkig, aldus Van der Pluijm.

Henderson was niet voor commentaar bereikbaar.