Van Voorst wellicht gouverneur Limburg

DEN HAAG, 2 APRIL. Staatssecretaris van defensie mr. B.J.M. baron van Voorst tot Voorst is de grootste kanshebber voor het gouverneurschap van Limburg. Waarschijnlijk zal het kabinet volgende week vrijdag de 49-jarige CDA-politicus benoemen. Zijn plaats als staatssecretaris zal vrij zeker worden overgenomen door het CDA-Tweede-Kamerlid A.B.M. Frinking.

In de komende week heeft de vertrouwenscommissie uit de Provinciale Staten nog een gesprek met een andere kandidaat voor het gouverneurschap. Hoeveel serieuze kandidaten er precies zijn, is niet bekendgemaakt. Onder hen is de huidige burgemeester van Den Haag, mr. dr. A.J. Havermans, terwijl op de achtergrond ook het Tweede-Kamerlid drs. P.R.H.M. van der Linden opnieuw een rol speelt. Drie jaar geleden was hij de belangrijkste CDA-kandidaat. Zijn benoeming werd destijds geblokkeerd door de PvdA. Vervolgens werd de zittende CDA-gedeputeerde ing. E.M. Mastenbroek benoemd, als een soort overgangsfiguur.

Van Voorst tot Voorst, die heeft bevestigd serieus in gesprek te zijn voor de functie van commissaris van de koningin in Limburg, beheert op Defensie de portefeuille personeel en materieel. Van Voorst tot Voorst is een telg uit een bekend katholiek geslacht. Hij is geboren in Beek, Gelderland. Zijn vader was burgemeester van Tilburg, zijn oom van moederszijde was dr. J.E. De Quay, die commissaris van de koningin in Brabant was en minister-president in de periode 1959-'63.

Van Voorst tot Voorst studeerde rechten in Nijmegen en politieke wetenschappen in Fribourg. Hij werkte geruime tijd bij het ministerie van economische zaken, het laatst als plaatsvervangend directeur-generaal, voorts op de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EG in Brussel en bij de Europese Commissie. Voordat hij in 1989 staatssecretaris van defensie werd, was hij een jaar staatssecretaris bij buitenlandse zaken.

Zijn mogelijk opvolger Frinking (62) kwam in 1977 in de Tweede Kamer nadat hij als luitenant-kolonel de Koninklijke Landmacht had verlaten. In de Kamer was Frinking al die jaren woordvoerder voor Defensie van de CDA-fractie. Eind jaren tachtig was Frinking twee jaar voorzitter van de Noordatlantische Assemblee, de parlementaire vergadering van de NAVO.