Topkader vaker werkloos thuis

ROTTERDAM, 2 APRIL. Het verschijnsel "werkloze directeur' komt de laatste maanden steeds vaker voor. De economische teruggang en de saneringsgolf bij grote bedrijven - met als meest schrijnende voorbeelden DAF en Philips - hebben tot gevolg dat op het moment het aanbod van soms talentvolle managers de vraag verre overtreft.

De reorganisaties, waarbij duizenden werknemers uit de de lagere echelons op straat zijn gezet, betekenen ook voor een groot aantal topmensen die werkloos thuis zitten een “maatschappelijk drama.”, zegt ing J.A.M. Reijniers van Coopers & Lybrand interim management. “Het gaat om energieke mensen van 45-55 jaar, die vaak tevens actief zijn als bijvoorbeeld commissaris of in allerlei bestuurtjes zitten.” Om hoeveel mensen het landelijk gaat weet hij niet, maar Coopers kreeg afgelopen jaar circa 500 brieven van werkloze managers.

Reijniers, die ondermeer interim-managers selecteert, heeft het voor het uitkiezen. De Centurion-schoningoperatie bij het elektronicaconcern Philips stond vanaf 1990 garant voor een stroom overtollige Philips-directeuren. De recente opsplitsing van het DAF-concern zorgde ervoor dat “in een hele korte tijd” tientallen topmensen - “daar zitten verrekt goede mensen bij” - van het vrachtwagenconcern op zoek moesten naar een andere functie. “Twee jaar geleden was het bijvoorbeeld zeer moeilijk om een goede financiële man te recruteren, nu zijn ze met bakken tegelijk beschikbaar”, zegt Reijniers die verwacht dat, gezien de economische ontwikkeling, de komende maanden de stroom overtollig topkader verder zal aanwassen.

Als het de werkloze managers niet lukt elders een vaste baan te krijgen zien sommigen een uitvlucht in advieswerk of interim-management, hoewel velen daarvoor niet geschikt zijn. Steeds vaker halen bedrijven tijdelijk buitenstaanders in huis die de leiding moeten geven aan een afslankingsoperatie of het managemen van structurele veranderingen.

“Er zijn weken dat wij twintig tot dertig brieven binnen krijgen van weggesaneerde managers die interim-manager willen worden.”, zegt Reijniers. Een paar jaar geleden moest Coopers & Lybrand nog zelf de boer op om mensen te interesseren voor interim-management. Hij schat dat maar een minderheid van de managers die zich op het moment aanbieden geschikt is voor interim-management. “Mensen die elders overbodig zijn willen graag continuïteit, terwijl een interim-manager juist een tijdelijk project trekt. Selectie van de juiste mensen is heel belangrijk.”

Maar een Philips-manager die na dertig jaar trouwe dienst overboord is gezet rest vaak niet veel anders dan interim-management, geschikt of niet. Met een tweede carrière als interim-manager kan hij voor zijn omgeving beter voor de dag komen dan met het etiket van uitgerangeerde thuiszitter.