Suriname krijgt Gorré als nieuwe bevelhebber leger

PARAMARIBO, 2 APRIL. De Surinaamse regering heeft Arty F. Gorré benoemd tot opvolger van Desi Bouterse als bevelhebber van het Nationaal Leger. Zijn benoeming is vandaag ingegaan.

De Surinaamse ministerraad stemde gisteren in met de benoeming. President Ronald Venetiaan heeft Gorré vandaag persoonlijk aan de troepenmacht voorgesteld in de Memre Boekoe-kazerne. Waarnemend bevelhebber I. Graanoogst heeft namens de huidige legerleiding Venetiaan meegedeeld ontevreden te zijn over de benoeming van Gorré. Hij vindt de gevolgde procedure onzorgvuldig omdat er geen overleg met de legertop is geweest, en heeft ook bezwaar tegen de persoon van Gorré.

De nieuwe bevelhebber heeft van de regering twee bijzondere opdrachten meegekregen: herstructurering van het Nationaal Leger - dat een veel kleinere organisatie moet worden - en transformatie van het leger “naar letter en geest van de gewijzigde grondwet”. De regering-Venetiaan heeft eerder de politieke taak die het leger zichzelf sinds de coup van 1980 had toebedacht uit de grondwet geschrapt.

De 43-jarige Gorré was een van de vijftien onderofficieren die in 1980 de coup pleegden die Bouterse aan de macht bracht. Op 16 februari 1987 verliet hij het leger en vestigde zich in het bedrijfsleven als exploitant van een duikbedrijf. De reden van zijn vertrek is nooit meegedeeld, maar algemeen wordt aangenomen dat hij het oneens was met de koers die Bouterse als alleenheerser volgde.

Met de benoeming van Gorré heeft de regering een knoop doorgehakt in een al maanden slepend conflict over de opvolging van Bouterse, die eind vorig jaar aftrad toen hij werd berispt wegens het houden van een politieke toespraak in de kazerne, ondanks een verbod daartoe van minister Gilds (defensie).

Pag.3: Nederland: voldoening

De legertop probeerde Gilds daarna ten val te brengen door hem te beschuldigen van “staatsgevaarlijke activiteiten”. Hij zou hebben samengespannen om de legertop met bloedvergieten te verwijderen. De Surinaamse procureur-generaal, die de aantijging in opdracht van Venetiaan onderzocht, pleitte Gilds deze week vrij van elk strafbaar feit.

Sedert 22 juni 1992 fungeert Gorré als adviseur van minister Siegfried Gilds van Defensie. Hij stond in het leger bekend als een harde en bekwame militair. Van 15 januari 1968 tot 7 november 1975 diende hij bij het Nederlandse korps mariniers. Hij heeft in 1980 een training voor commando-instructeurs gevolgd in Roozendaal en heeft een opleiding gehad als kikvorsman. Hij is parachutist geweest en springstofspecialist. In 1982 heeft hij een militaire cursus gevolgd in de Verenigde Staten.

De Nederlandse regering heeft “met voldoening en vertrouwen” kennis genomen van de benoeming van Gorré, aldus een verklaring van het ministerie van buitenlandse zaken. De taak die hem is opgedragen wordt “cruciaal” genoemd. Zij acht het besluit van de regering van Suriname van grote politieke betekenis en spreekt van “een overtuigende stap in de consolidatie van democratie en rechtsstaat”.