Serviërs: geen hulpkonvooien meer

TUZLA, 2 APRIL. De Bosnische Serviërs hebben hun belofte van een week geleden om voedselkonvooien naar moslim-enclaves als Srebrenica niets in de weg te leggen gisteren ingetrokken. De VN hebben tegen de maatregel geprotesteerd en gemeld zich er niets van aan te trekken.

De militaire leiding van de Bosnische Serviërs verbood gisteren voedselkonvooien naar moslim-enclaves die al maandenlang door de Serviërs worden belegerd; alleen lege vrachtwagens van de VN zouden nog naar de enclaves mogen worden gestuurd, en dan ook alleen maar om inwoners te evacueren.

De VN hebben ontsteld op het verbod gereageerd, omdat het aantoont dat het de Serviërs slechts om de "etnische zuivering' van de moslim-gebieden te doen is. “Dat is onaanvaardbaar voor de (VN-vluchtelingenorganisatie) UNHCR en voor de internationale gemeenschap”, zo oordeelde UNHCR-vertegenwoordiger Mendiluce. Hij diende gisteren een officieel protest in bij de Bosnische Serviërs en liet daarbij weten dat de VN zich niet “als instrument” in het beleid van "etnische zuivering' zullen laten gebruiken en zullen doorgaan met het overbrengen van humanitaire hulp naar de mensen die dat nodig hebben.

Het zondag ingegane staakt-het-vuren lijkt in Bosnië stand te houden. Radio-Sarajevo meldde gisteren dat de Serviërs bombardementen hebben uitgevoerd op zeven moslim-dorpen in de buurt van Srebrenica, waarbij negen mensen zouden zijn gedood, maar VN-waarnemers ter plaatse hebben dat tegengesproken.

Het parlement van de eenzijdig uitgeroepen "republiek' van de Bosnische Serviërs praat vandaag over het vredesplan van de bemiddelaars Vance en Owen. De Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic veroordeelde gisteren in zeer felle bewoordingen de VN-resolutie over het mogelijk gebruik van geweld bij het afdwingen van het vliegverbod boven Bosnië. “Als de Derde Wereldoorlog hier begint, is deze resolutie daar de oorzaak van”, aldus Karadzic. Vanmiddag komen in Brussel de ambassadeurs van de NAVO-landen bijeen om de laatste hand te leggen aan de plannen voor het gebruik van NAVO-materiaal bij de uitvoering van de VN-resolutie. Daarbij wordt vooral gedacht aan de inschakeling van Amerikaanse, Franse en Britse en wellicht ook Nederlandse vliegtuigen. (Reuter, AP, AFP)