Rentelasten bepalen verlies van Fokker

Of Fokker vanmiddag nabeurs verlies meldt en hoe hoog dat zal zijn, hangt af van de manier waarop de vliegtuigbouwer de voorzieningen voor de inkrimping van het personeelsbestand neemt en de hoogte van de rentelasten de tweede helft van 1992. Dat maakt het volgens analisten uiterst moeilijk een uitspraak te doen over de jaarresultaten.

Aanvankelijk zou Fokker 18 maart al cijfers bekendmaken, maar de voortdurende onzekerheid rond de overname door Dasa gooide roet in het eten. Gisteren liet het moederconcern van Dasa, Daimler-Benz, weten dat de acquisitie van 51 procent van het aandelenkapitaal in Fokker definitief doorgaat. Op de beurs werd het bericht in alle stilte ontvangen: de koers reageerde nauwelijks. De Nederlandse staat heeft 32 procent van de aandelen en krijgt 37 gulden per aandeel.

De minderheidsaandeelhouders hebben het afgelopen jaar weinig plezier gehad van hun bezit. Mei vorig jaar noteerde Fokker nog 35 gulden. Sindsdien is het alleen maar bergafwaarts gegaan. De laatste week schommelt de koers rond de dertien gulden. Volgens analisten hoeven aandeelhouders de komende jaren niet te rekenen op dividend. Fokker keerde in 1991 voor het eerst sinds 1986 drie kwartjes dividend uit.

Fokker heeft zelf nog geen indicatie gegeven dat het over 1992 verlies zal lijden. Bij de publikatie van de halfjaarcijfers repte de vliegtuigbouwer nog over een halvering van de winst. Vrijwel alle analisten van banken en commissionairs doen hun laatste winsttaxatie vergezeld gaan van een verkoopadvies.

Analist T. de Guerre van Credit Suisse First Boston verwacht een verlies, exclusief voorzieningen, van 25 miljoen of 70 cent per aandeel. “De hoogte is moeilijk te voorspellen en hangt af van de rentelasten op het werkkapitaal dat vastzit in onverkochte vliegtuigen. Als gevolg van de problemen van de luchtvaartmaatschappijen produceren ze nu voor de parkeerplaats” Dit jaar zal het verlies van Fokker nog verder oplopen, zo luidt de verwachting van De Guerre. “Gezien de opgebouwde voorraden zal het herstel van de vliegtuigmarkt nog wel even op zich laten wachten.”

Volgens analist B. Siebrand van Delta Lloyd Bank kunnen particuliere beleggers die een gokje willen wagen hun geld beter in Philips of Volmac steken. Het valt hem op de veel particultieren toch aandelen Fokker houden of kopen. “Blijkbaar spreekt het aandeel Fokker nog steeds tot de verbeelding”, aldus Siebrand.