OM seponeert zaak Altink- vervalsingen

AMSTERDAM, 2 APRIL. Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft de zaak tegen een van vervalsing verdachte man geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. De man, afkomstig uit het Drentse Beilen, werd half juli 1992 gearresteerd omdat hij twaalf schilderijen van de Groninger-Ploeg schilder Jan Altink (1885-1971) zou hebben vervalst.

Hij had de doeken aan diverse veilinghuizen, waaronder Christie's en Sotheby's in Amsterdam aangeboden. Voordat de doeken in de zomer van 1991 ter veiling gingen, werden ze teruggetrokken omdat niet duidelijk was of ze echt waren. Ook uit een onlangs gereed gekomen onderzoek van het Gerechtelijk Laboratorium in Rijswijk, is niet duidelijk geworden of de schilderijen vals zijn. Op een doek gedateerd 1942 trof men geen moderne pigmenten aan, zodat een eventuele vervalsing niet vastgesteld kon worden.

Voor het OM was dat reden om de vermeende vervalser niet langer te vervolgen.