Nederland wil weer ambassade in Vietnam

DEN HAAG, 2 APRIL. Nederland wil op korte termijn weer een ambassade openen in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. De ministeries van economische zaken, buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking steggelen onderling echter nog over de vraag wie voor de kosten moet opdraaien. Het gaat om een bedrag van 1 à 2 miljoen gulden.

Volgens ambassaderaad Jansing van de Nederlandse ambassade in Bangkok zal binnen zes maanden een vertegenwoordiging ter plekke zijn. Hij zei dat deze week bij de aankomst van het eerste KLM-vliegtuig in Ho Chi Minh-Stad. In 1988 sloot Nederland de ambassade in Hanoi “omdat de prioriteiten verschoven”.

Vanuit het Nederlandse bedrijfsleven wordt nu echter krachtige druk uitgeoefend om zo snel mogelijk weer een ambassade te openen in Vietnam. De Nederlandse activiteiten in Vietnam nemen in snel tempo toe. Heineken en Shell zijn bezig met belangrijke investeringen, ABN Amro opent binnenkort een kantoor, ING en Rabobank zijn al aanwezig. Ook Akzo Pharma heeft een vestiging in het land. De KLM is deze week begonnen met een wekelijkse dienst op Vietnam. Na Taiwan en Hongkong is Nederland, met 500 miljoen gulden, de derde investeerder in Vietnam.

De Nederlandse belangen in Vietnam zijn sinds 1988 behartigd door de Belgische ambassadeur P. Steel. Hij omschrijft het Nederlandse besluit van destijds als “niet erg handig”. Steel ziet grote kansen voor Belgische en Nederlandse bedrijven nu Vietnam dringend buitenlandse steun nodig heeft voor de wederopbouw. Pronk (ontwikkelingssamenwerking) wil allang bilaterale hulp aan Vietnam geven, maar tot nu toe weigeren CDA en VVD daarin toe te stemmen. Nederland geeft dit jaar ongeveer 8,5 miljoen gulden via multilaterale instellingen.