Nederland geeft meer noodhulp aan Soedan

DEN HAAG, 2 APRIL. Minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) zal de noodhulp aan Soedan verhogen van 24 naar 36 miljoen gulden. Hij heeft dit besloten na een vierdaags bezoek aan het Afrikaanse land dat wordt geteisterd door een burgeroorlog.

Volgens Pronk neemt hongersnood in Zuid-Soedan “Somalische proporties” aan. “Geen hulp betekent daarom grote sterfte vooral onder kinderen en ouderen”, aldus Pronk na zijn terugkeer op Schiphol. Pronk zei te overwegen om de hulp aan Soedan verder te verhogen.

Hij zei er bij minister Kooijmans (buitenlandse zaken) op aan te dringen om de situatie in Soedan hoger op de politieke agenda te plaatsen. Volgens Pronk is er sprake van “een vergeten oorlog” in Zuid-Soedan waar circa eenderde van de kinderen zwaar ondervoed is.

In Soedan woedt al jaren een burgeroorlog tussen het islamitische noorden en het zwarte zuiden. De toestand in Zuid-Soedan wordt bovendien nog verslechterd door strijd tussen diverse facties binnen het Soedanese bevrijdingsfront SPLA. Pronk bezocht hulpprojecten bij Ayod, Nimule, Nassir en Juba. “De toekomst van Soedan staat op het spel”, aldus Pronk op Schiphol. “Op politiek niveau wordt er nauwelijks gesproken over een oplossing. Niet door de islamitische regering in de hoofdstad Khartoum en ook niet door de elkaar bestrijdende etnische groepen in het zuiden”.

Pronk vertrekt zondag naar Khartoum om te spreken met de Soedanese regering die ervan wordt beschuldigd een genocide onder de bevolking in het zuiden aan te richten.