NBM blij met inlijving van materialenhandel Roelfsema

ROTTERDAM, 2 APRIL. Bestuursvoorzitter André Baar van het bouwconcern NBM-Amstelland was gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers over 1992 zeer enthousiast over de nieuwste aanwinst Roelfsema, dat NBM volgens hem “ past als een handschoen”. Baar kan het weten, want hij is commissaris bij de Groningse bouwmaterialenhandelaar en kalkzandsteenproducent. “Een kleine tien jaar, schat ik. Bij de overname-besprekingen is Baar meteen in de wachtstand gegaan en is hij niet bij commissarissenvergaderingen aanwezig geweest om belangenverstrengeling te voorkomen”, zei een woordvoerder vanmorgen.

Voor de financiering van de overname heeft NBM ook een beroep gedaan op een bekende, die bovenal een kennis is van financieel directeur Jan van Dongen. De participatie-maatschappij Indofin-Charterhouse, die 65 miljoen gulden neerlegt voor een belang van 35 procent in de nieuwe NBM-groep waaraan Roelfsema wordt toegevoegd, behoort aan de register-accountant Cees de Bruin en zijn familieleden. Via de bv Wasbos Holding bezit De Bruin al 5,05 procent van de aandelen in NBM-Amstelland. Van Dongen heeft in de jaren tachtig met De Bruin samengewerkt in Venture Fonds Rotterdam, sinds 1989 een onderdeel van Indofin.

De Bruin maakte kennis met de Nederlandse bouwwereld als financiele man bij het off shore-concern Heerema dat eind jaren zeventig forse aandelenpakketen kocht in ondermeer Volker en Ballast Nedam. Intussen werkte hij aan een eigen netwerk van bedrijven, dat hij na zijn vertrek bij Heerema in 1982 verder vorm gaf.

De huidige vlag van de participaties in scheepvaart, olie, gas em mijnbouw is het in Genève gevestigde Indofin, dat - volgens De Bruin - staat voor "industrieel' en "financieel' met de "o' voor eventuele vastgoeddeelnemingen. De meeste bekendheid verwierf De Bruin in 1989 met zijn mislukte pogingen zich in te kopen in het off shore-bedrijf Holland Sea Search (HSS).

Voor de deal met NBM is De Bruin een samenwerkingsverband aangegaan met de Britse financieringsmaatschappij Charterhouse, die eerder dit jaar in het nieuws kwam in verband met Begemann. Volgens mededelingen van Begemann-topman Joep van den Nieuwenhuyzen zou Charterhouse zijn kroonjuweel Bredero Price overnemen, maar dat bleek later te zijn afgeketst. “Met alle respect voor Van den Nieuwenhuyzen wil ik Bredero Price en Begemann hier liever niet bespreken”, liet NBM-topman Baar daarover gisteren weten.

De winst van NBM-Amstelland steeg vorig jaar van 16 naar 16,7 miljoen gulden, bij een omzetstijging van 1,85 naar 1,94 miljard gulden. NBM slaagde erin de rentelasten bijna te halveren van 12 naar 6 miljoen gulden. Dit positieve effect werd weer te niet gedaan door de stijging van de belastingdruk van 2 naar 7 miljoen gulden als gevolg van het opsouperen van de fiscaal compensabele verliezen. Voor 1993 verwacht NBM “een verder stijging van het resultaat”.