"Misdaden Serviërs ergste sinds Holocaust'

DEN HAAG, 2 APRIL. De misdaden tegen de burgerbevolking in Bosnië-Herzegovina zijn “de ergste vorm van volkerenmoord sinds de Holocaust”. Dat zei gisteren de Bosnische VN-ambassadeur Sacirbey tijdens de hoorzitting voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag in de zaak die Bosnië heeft aangespannen tegen Joegoslavië (Servië en Montenegro). Bosnië beschuldigt Joegoslavië van genocide.

Sacirbey zei dat sinds de Tweede Wereldoorlog nergens een misdaad is gepleegd die “zo duidelijk op basis van etniciteit is gericht tegen een burgerbevolking” als op dit moment in Bosnië. Vooral de moslims zijn volgens hem het slachtoffer van het “barbaarse geweld”. Sacirbey en andere juridische vertegenwoordigers van Bosnië zetten gisteren uiteen dat het geweld uitdrukkelijk tegen de Bosnische moslims is gericht om geen andere reden dan dat ze moslim en/of Bosniër zijn, dat het geweld zijn oorsprong vindt in Servië en dat Servië zich schuldig maakt aan genocide. Ze gaven een aantal voorbeelden van wreedheden die in Bosnië tegen moslims zijn gepleegd en citeerden ooggetuigen. Volgens de Bosniërs heeft de oorlog in deze republiek in één jaar 134.000 mensen het leven gekost en zijn er twee miljoen mensen op de vlucht gedreven. Sacirbey zei dat de Bosnische bevolking “is overgeleverd aan het duistere, manipulerende, militante ultra-nationalisme” van de Serviërs, dat volgens hem niet verschilt van dat van de nazi's.

De Joegoslavische vertegenwoordigers komen vandaag in het Internationaal Gerechtshof aan het woord. De Joegoslavische zaakgelastigde in Den Haag, Zivkovic, zei gisteren slechts dat alle drie de strijdende partijen in Bosnië zich schuldig hebben gemaakt aan wreedheden en dat de oorlog “duidelijk een burgeroorlog is”, wat zou impliceren dat Joegoslavië daar als staat niet bij is betrokken. Joegoslavië heeft de beschuldiging van genocide van de hand gewezen en Bosnië beschuldigd van het misbruiken van het Internationaal Gerechtshof in een poging een eind te maken aan het wapenembargo van de VN tegen alle vroegere Joegoslavische deelrepublieken.

Tijdens de behandeling van de Bosnische klacht zullen ooggetuigen aan het woord komen die bijzonderheden zullen geven over door Serviërs gepleegde misdrijven, zoals - volgens de voor Bosnië optredende Amerikaanse jurist Francis Boyle - “moord, standrechtelijke executies, foltering, de massale verkrachting van vrouwen, de verkrachting van kinderen, de zogenoemde etnische zuivering en de opsluiting van Bosnische burgers in concentratiekampen, verkrachtingskampen en kampen des doods”. “Klein-Joegoslavië heeft Neurenberg-misdaden tegen de menselijkheid gepleegd”, aldus Boyle. “Etnische zuivering is niets anders dan een eufemisme voor volkerenmoord.”

Boyle betoogde dat het voormalige Joegoslavië de Conventie tegen Genocide in 1948 heeft ondertekend. Het huidige Joegoslavië heeft herhaaldelijk laten weten de internationale verplichtingen van de vroegere federatie over te nemen en is dus aan die ondertekening gebonden. Bovendien, aldus Boyle, heeft de Servische president, Milosevic, zelf voorgesteld meningsverschillen voor te leggen aan het Internationaal Gerechthof. (Reuter, ANP, AFP)