Fiat nauwer bij smeergeldaffaire betrokken

ROME, 2 APRIL. De Fiat-groep, de grootste particuliere onderneming in Italië, is verder betrokken geraakt in de smeergeldaffaire nu gisteren tegen een vijfde topmanager een arrestatiebevel is uitgevaardigd en een verzoek om vrijlating van een andere topmanager is afgewezen. De Milanese justitie vaardigde 's middags een arrestatiebevel uit tegen Mauro Bertini, een topmanager van FiatAvio, fabrikant van turbines. Bertini wordt ervan verdacht smeergeld te hebben betaald voor een contract voor gasturbines met het staatselektriciteitsbedrijf Enel.

Bertini is “op dienstreis in het buitenland”. Een andere topmanager van de Fiat-groep tegen wie een arrestatiebevel loopt, Ricardo Ruggeri, ex-manager van Iveco, fabrikant van vrachtwagens en landbouwmachines, heeft zich vanmiddag aangegeven bij de justitie. Eerder is Enzo Papi gearresteerd, topmanager van Fiats bouwbedrijf Cogefar-Impresit.

Een paar uur na het arrestatiebevel tegen Bertini wees een rechtbank in Milaan het verzoek af tot vrijlating van Antonio Mosconi, managing director van Toro-verzekering en ex-vice-president van Cogefar. Mosconi is op 22 februari gearresteerd, samen met Paolo Francesco Mattioli, de financiële directeur van Fiat en na president Gianni Agnelli en managing director Cesare Romiti de derde man van de Fiat-groep.

Mattioli's celstraf is woensdag veranderd in huisarrest, volgens persberichten nadat hij de Milanese justitie informatie heeft gegeven over hoe Fiat via bankrekeningen in Zwitserland steekpenningen betaalde aan Italiaanse politieke partijen. Mosconi, die niet heeft doorgeslagen, wordt nog vastgehouden omdat volgens de rechters het risico bestaat dat hij bewijsmateriaal laat verdwijnen.

Een belangrijke rol in de zaak tegen Fiat speelt Roberto Araldi, een docent aan de universiteit van Milaan die woensdagavond is gearresteerd. Hij zou hebben bemiddeld over het smeergeld tussen FiatAvio en de Enel. Araldi, niet gehinderd door loyaliteit aan het bedrijf, heeft volgens persberichten de justitie een schat aan informatie gegeven over bankrekeningen en papieren bedrijven in Zwitserland die voor het smeergeld werden gebruikt.

Met de levering van gasturbines was een contract gemoeid van ongeveer 1,2 miljard gulden. Samen met het staatsbedrijf Nuovo Pignone, onderdeel van de staatsholding ENI, zou FiatAvio ongeveer 15 miljoen gulden aan steekpenningen hebben betaald, om zo de Duitse concurrent Siemens buiten de deur te houden. De verdenking is mede gebaseerd op verklaringen van Valerio Bitetto, een lid van de raad van bestuur van de Enel. FiatAvio zou ongeveer negen miljoen gulden hebben betaald, Nuovo Pignone de rest.