"Domme' 1-aprilgrap van CDA'er over vlag

ROTTERDAM, 2 APRIL. “Een beetje dom”, noemt het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD) het voorstel van Kamerlid F.J. van der Heijden (CDA) om de Nederlandse vlag voortaan in oranje-blanje-bleu (oranje-wit-blauw) uit te voeren.

Het Kamerlid deed deze suggestie bij wijze van 1-aprilgrap voor de KRO-radio. Het rood-wit-blauw moet worden vervangen omdat die kleuren te vaak in andere Europese vlaggen voorkomen, aldus Van der Heijden. Oranje-blanje-bleu was de vlag van de NSB in de jaren dertig. “In Nederland moet je weten hoe gevoelig dat kan liggen, zeker nu we weer tegen mei aangaan”, aldus het RIOD.

Het was gisteren niet de enige 1-aprilgrap. In het Jeugdjournaal werd aangekondigd dat prof. Wittebol van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een mummie tot leven zou wekken. Om 12 uur had een menigte zich verzameld bij de zaal waar de mummie ligt opgebaard. Hele schoolklassen hadden zich naar Leiden begeven. Als troost kreeg iedereen een gratis rondleiding.

"Bezwaren tegen eredoctoraat voor Johan Cruijff', meldde het weekblad van de universiteit van Amsterdam, Folia. Uit een vertrouwelijke notitie zou blijken dat de universiteit lang heeft geaarzeld “over de wenselijkheid de oud-Ajacied te lauweren met een honoris causa”. Prof.dr. O. de Zwart, hoogleraar "zytologie' wordt aangehaald die meent dat een ere-doctoraat voor Cruijff “door een groter deel van de universitaire gemeenschap (zou) worden gedragen dan alle laureaten tot nu toe”.

De dierentuinen kregen traditiegetrouw talloze telefoontjes te verwerken van mensen die vroegen naar meneer De Leeuw, meneer De Beer of meneer De Gier.