Commissie kijkt naar hoekmannen

Op de ledenvergadering van de Amsterdamse effectenbeurs is gisteren een commissie van vier "wijze mannen' benoemd die zich zal buigen over de consequenties van de hervorming van de beurshandel voor de hoekmansbedrijven.

Zeker tien tot vijftien hoekmansbedrijven zullen hun activiteiten moeten staken als volgend jaar een nieuwe handelssysteem wordt ingevoerd. Verwacht wordt dat alleen de grootste hoekmansbedrijven (circa acht stuks) na de wijziging van het handelssysteem zullen voortbestaan. Hoekmansbedrijven brengen de orders van banken en commissionairs bij elkaar en stellen de prijs van een aandeel vast. In de nieuwe situatie zullen de beursfondsen verdeeld worden over de overgebleven hoekmannen. Een fonds wordt dan door één in plaats van twee of meer hoekmannen behandeld. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de drie ledencategoriën van de beurs, A. Strating (ex-Strating Effecten), A. van Os (ex-Van der Moolen) en F.H.J. Boons (ex-Rabobank) en een onafhankelijke voorzitter: ex-VNO voorzitter mr. C. van Veen.