CDA-fractie wil recht op deeltijdwerk vastleggen

DEN HAAG, 2 APRIL. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor het recht op deeltijdwerk. Na aanvankelijk aarzelen heeft het CDA-fractie zich voor een wettelijke grondslag voor deeltijdwerk uitgesproken. Coalitiepartner PvdA had zich al eerder voorstander getoond. Het CDA maakte zijn standpunt gisteren bekend tijdens een commissievergadering over het emancipatiebeleid.

Staatssecretaris Ter Veld (sociale zaken en werkgelegenheid) zei dat een werkgever "nee' moet kunnen zeggen wanneer deeltijdwerk binnen een organisatie echt niet mogelijk is. Zij wil voor ze maatregelen neemt echter eerst het advies van de Stichting Arbeid afwachten. Dit advies komt waarschijnlijk volgende maand uit.

M. Janmaat-Abee (CDA) verwees naar een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam waaruit blijkt dat dertig procent van de mannen korter wil werken, maar dat de werkgever dit vaak niet toestaat. Wettelijke maatregelen moeten dit in de toekomst voorkomen.

E. Kalsbeek (PvdA) benadrukte dat twaalf procent van de vrouwen die na de geboorte van hun kind stopt met werken als reden opgeeft niet in deeltijd te kunnen werken. Het ministerie van Sociale Zaken heeft uitgerekend dat honderduizend mensen een betaalde baan kunnen vinden wanneer alle voorstellen voor deeltijdwerk worden aangenomen.