Belegger stapt uit Aegon ondanks winst

ROTTERDAM, 2 APRIL. Beleggers reageerden vanochtend teleurgesteld op de winststijging van meer dan tien procent die verzekeringsconcern Aegon gistermiddag bekendmaakte. De koers op de Amsterdamse effectenbeurs daalde vanochtend met 1,80 gulden tot 85,60 gulden.

De beleggers zijn de afgelopen maanden massaal in de veilige verzekeraars gestapt, die in onzekere tijden staan voor stabiele dividenden en degelijke beleggingsportefeuilles.

De koers van Aegon steeg in de periode van september tot eind maart met bijna 47 procent en daarmee was Aegon nog niet eens koploper. Dat was concurrent Internationale Nederlanden met een koersstijging van bijna 48 procent. Amev boekte bijna 35 procent koerswinst. Alleen Stad Rotterdam deed niet mee aan de koersrally van de verzekeraars, maar dat komt omdat dit bedrijf ten opzichte van de winst al een hogere koers had. Op de beurs stegen de koersen, ondanks pessimistische uitlatingen van veel bedrijven en problemen in de industrie, gemiddeld met 15 procent.

De beleggers hadden daarmee al ingecalculeerd dat Aegon in 1992 "een uitstekend jaar had', zoals de verzekeraar zelf zegt, met een met 12,3 procent tot 15,3 miljard gulden gestegen omzet en een met 10,1 procent tot 785 miljoen gulden gestegen operationele winst. Die winststijging kwam overigens niet tot uiting in de winst per aandeel. Door een stijging van het aantal uitstaande aandelen nam het resultaat per aandeel toe met amper twee procent tot 7,90 gulden. Dit was overigens conform de verwachting van de analisten die gemiddeld op de cent nauwkeurig het resultaat van Aegon hadden voorspeld (7,91 gulden).

De verwachtingen voor 1993 zijn voor de verzekeraars ten opzichte van de andere bedrijven op de beurs minder spectaculair. Reden voor bijvoorbeeld ABN Amro om hun klanten te adviseren maar uit de verzekeraars te stappen en te kiezen voor bedrijven met naar verhouding wat lagere koersen, zoals in de voedingsmiddelensector. De koersen van de Bols- en Heineken-aandelen stegen de afgelopen maanden bijvoorbeeld minder dan het beursgemiddelde.

Aegon zelf meldde gisteren dat 1993 voor veel delen van het internationale verzekeringsbedrijf geen gemakkelijk jaar zal worden. Het concern denkt aan een voortgaande groei van de omzet en een lichte stijging van de operationele winst per aandeel. Analisten hebben deze prognose vertaald in een stijging per aandeel van zo'n zes procent tot 8,37 gulden voor dit jaar. Daarmee zou Aegon de grootste groeier zijn: de verwachtingen over Amev en Internationale Nederlanden blijven steken op vijf procent winststijging per aandeel, terwijl Stad Rotterdam op 3,5 procent zou uitkomen.

Aegon wil over 1992 een iets hoger dividend uitkeren (3,75 gulden per aandeel tegen 3,675 gulden over 1991). Het nieuwe dividend komt neer op 2,65 gulden, omdat al eerder een interimdividend van 1,10 gulden is betaald. Aegeon hoopt dit maal dat de aandeelhouders hun dividend in contanten zullen incasseren en niet in nieuwe aandelen.