Zwaar verlies VW in eerste kwartaal

Het Duitse automobielconcern Volkswagen is door het inzakken van de verkoop diep in de rode cijfers geraakt.

Over het eerste kwartaal van 1993 leed het concern een verlies vóór belastingen van circa 1,25 miljard mark (1,4 miljard gulden) tegen een winst van 354 miljoen mark in dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Toch denkt VW over het gehele jaar winst te kunnen boeken, zo heeft financieel directeur Werner Schmidt gisteren verklaard op de jaarlijkse persconferentie.

De omslag voor VW kwam in het vierde kwartaal van vorig jaar duidelijk naar voren. In dat kwartaal was er een verlies van 563 miljoen mark na een winst voor belastingen van bijna 1,2 miljard mark in de eerste negen maanden. Over het hele jaar boekte VW een winst vóór belastingen van 602 miljoen mark. Het netto resultaat kelderde evenwel ten opzichte van 1991 met 87 procent tot 147 miljoen mark bij een omzetgroei van 76,3 miljard tot 85,4 miljard mark.

De verkoop van de merken VW, Audi, Seat en Skoda ging in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent omlaag tot 783.500 auto's. In Duitsland kelderde de afzet zelfs met 25,9 procent tot 243.500 stuks.