Voedbal voor verveelde varkens

Varkens houden van wroeten. In de moderne intensieve veehouderij valt er echter niets te wroeten, omdat het voer in afgepaste porties in de trog rolt. Handig voor de varkenshouder, maar vervelend voor het varken, dat zijn instinctieve eetgedrag gedwarsboomd ziet en ziek wordt van de verveling.

Onderzoekers van het Scottish Agricultural Colleges in Edinburgh ontwikkelden een nuttig speeltje voor de wroetlustige dieren: de voedbal. Het ontwerp houdt het midden tussen een basketbal en een grote witte aardbei. Er kan zes kilo varkensvoer in. In de wand zitten twee kleine gaatjes. Als het varken de bal laat rollen, valt er af en toe uit die gaatjes een korrel, die dan prompt door het snuffelende varken wordt opgepeuzeld. Niet bij elke omwenteling van de bal komt een korrel vrij, en soms levert een halve omwenteling al twee korrels op. Deze onvoorspelbaarheid maakt het speeltje spannender. In de natuur wordt een wroetend varken tenslotte ook niet altijd met voedsel beloond.

De voedbal is geen overbodige luxe. Het onderzoek heeft ook een economisch motief. Varkens, die de hele dag in hun hok opgesloten zitten, bijten elkaar in de staart en krijgen zwakke poten. Veel dieren moeten vervroegd worden afgevoerd. Door de dieren meer de kans te geven te eten wanneer ze willen hoopt men de uitval te verminderen.

Volgens onderzoeksleider Alistair Lawrence zou éé n bal vijf varkens kunnen bedienen. De bal zou circa ¢8 100 (ƒ 280,-) meten kosten. Kleinere dieren kunnen een kleinere voedbal krijgen. De vondst lijkt niet alleen oor veehouderijen, maar ook voordierentuinen geschikt. (Kijk, maart 1993)