Velvet Underground na een kwart eeuw weer bij elkaar

ROTTERDAM, 1 APRIL. De rockgroep The Velvet Underground, die in de jaren zestig bekend werd met lp's als White Light / White Heat en The Velvet Underground and Nico ("het album met de banaan') komt na een kwart eeuw weer bij elkaar.

Deze zomer zullen de leden van de groep - Lou Reed, John Cale, Maureen Tucker en Sterling Morrison - een korte tournee maken waarbij onder andere Nederland wordt aangedaan. Op 8 juni staat de groep in Paradiso in Amsterdam, op 9 juni in het Rotterdamse Ahoy'. De voorverkoop voor beide concerten (kaartjes respectievelijk 150 en 50 gulden) begint op zaterdag 17 april.

The Velvet Underground, die in 1965 in New York werd opgericht door Lou Reed en John Cale, bestond ten tijde van de eerste lp (door Nederlandse critici uitgeroepen tot het invloedrijkste album uit de rockgeschiedenis) uit vijf personen. Zangeres Nico (Christa Paffgen) maakt de reünie niet meer mee: zij stierf in 1988. De vier overige leden van The Velvet Underground kwamen één keer eerder voor een reünie bij elkaar: in 1990 speelden ze ter gelegenheid van een Andy Warhol-tentoonstelling in Parijs het nummer "Heroin'.