Veel vragen belastingen op maandag

ROTTERDAM, 1 APRIL. Vorig jaar maakten 575.000 mensen gebruik van de belastingtelefoon voor het invullen van hun aangiftebiljet voor de inkomstenbelasting. Met het oog op 1 april - de datum die als grens geldt voor particulieren om het aangiftebiljet in te sturen als ze geen uitstel hebben aangevraagd - was het ook de eerste maanden van dit jaar een drukte van belang in Utrecht, Leeuwarden en Heerle. Dat zijn de drie plaatsen waar de belastingtelefoon is gevestigd.

“Vooral de maandag is een topdag heb ik begrepen”, verklaart mevrouw W. Logt, persvoorlichter van de belastingdienst. “Belasting is op feestjes blijkbaar een populair onderwerp. Het komt vaak voor dat mensen na het weekeinde willen weten of ze een bepaalde post kunnen aftrekken of niet.”

Particulieren die op 1 april hun biljet niet hebben ingeleverd, krijgen na tien dagen een herinnering van de belastingdienst om hun aangifte alsnog in te sturen. Wordt daarop niet gereageerd, dan volgt een boete die varieert van vijf gulden tot maximaal 1000 gulden - afhankelijk van het belastbare bedrag. Ook is het na 1 april niet meer mogelijk voorrang te krijgen bij teruggave. De praktijk wijst uit dat mensen die geld van de belasting tegoed hebben ruimschoots voor 1 april hun aangiftebiljet hebben ingeleverd.