Twee rechters verdacht van banden met mafia

ROME, 1 APRIL. Na beschuldigingen dat vooraanstaande politici in Napels banden hadden met de camorra, de Napolitaanse versie van de mafia, worden nu ook twee rechters hiervan verdacht. De justitie in Salerno, een stad bij Napels, is een onderzoek begonnen tegen twee rechters die in het midden van de jaren tachtig in Napels hebben gewerkt. De camorra-clan van Carmine Alfieri, algemeen beschouwd als de rijkste peetvader van Italië, zou deze rechters hebben gebruikt om geheime informatie te krijgen en om voor zijn mensen zo licht mogelijke vonnissen te bewerkstelligen. De justitie verzamelt nog materiaal over vijf andere rechters.

De beschuldigingen tegen deze rechters zijn gebaseerd op informatie van Pasquale Galasso, een camorrist die is gaan samenwerken met de justitie. Hij was de rechterhand van Alfieri, die vorig jaar is gearresteerd. Zijn onthullingen hebben ook een belangrijke rol gespeeld in de beschuldigingen tegen vijf prominente politici, onder wie twee voormalige christen-democratische ministers, van banden met de camorra.

In een kennelijke wraakactie van de camorra zijn gisteravond twee leden van de bende van Galasso vermoord in het stadje San Marzano sul Sarno. Zij werden op straat doodgeschoten.

Eerder deze week hebben de onthullingen van Galasso en van Alfredo Vito, een christen-democraat die ook is gaan praten, geleid tot arrestatiebevelen tegen meer dan honderd mensen. De smeergeld- en mafiaschandalen zijn lang aan Napels voorbijgegaan, maar medio vorige maand zijn zij ook hier in alle hevigheid losgebarsten.