SPAGHETTI MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS

Voor dit gerecht voldoet alleen grofbladige spinazie, die meer vezels bevat zodat de groente na het slinken nog voldoende beet en body heeft.

Voor 2 personen:

250 gram grofbladige spinazie

150 gram kastanjechampignons (of verse shiïtake)

4 eetlepels olijfolie

2 grote tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes

zout & versgemalen peper

2 eetlepels geroosterde pijnboompitten

1-2 eetlepels walnotenolie (naar smaak)

200 gram penne, tagliatelle of spaghetti

versgeraspte Parmezaanse kaas (facultatief)

Snijd de wortelaanzet weg van de toefjes spinazie, was de groente en laat hem uitlekken. Scheur grote bladeren overlangs doormidden en trek dikke stelen los van het blad. Borstel aanhangende aarde weg van de champignons en escaloppeer ze, ofwel snijd ze in grove stukken door ze al naar gelang hun grootte te halveren, of kruislings in vier of zes partjes te snijden. Verwarm de olijfolie in een ruime en lage pan (of wok) en laat daarin op laag vuur de plakjes knoflook langzaam goudgeel kleuren aan weerszijden. Verwijder de knoflook, draai het vuur hoog en sauteer (of roerbak, ingeval een wok wordt gebruikt) de champignons met een beetje zout gedurende 1 minuut. Voeg de spinazie toe, draai het vuur middelhoog en blijf spinazie en champignons omscheppen tot het spinazieblad enigszins is geslonken en glanzend is geworden. Breng de groente op smaak met zout en draai het vuur laag. Giet de in ruim kokend en gezouten water bijtgaar gekookte pasta af door een vergiet, schud het aanhangend kookwater snel weg en doe de nog natte pasta bij de spinazie en champignons. Schep alles luchtigjes om, proef op zout, maal er peper over, strooi de pijnboompitten erover en besprenkel het gerecht naar smaak met de walnotenolie. Serveer meteen in voorverwarmde diepe borden en geef de Parmezaanse kaas er apart bij. Niet teveel kaas over de pasta strooien anders verdwijnt de frisheid van dit allerverrukkelijkste pastagerecht.