Reuzenhoningzwam is grootste levende wezen ter wereld

Het grootste levende wezen ter wereld, groter dan de blauwe vinvis en de reusachtige Amerikaanse seqoiabomen, is een reuzepaddestoel die onlangs ontdekt werd in het zuidwesten van de staat Washington (VS). Het gaat om een honingzwam (Armillaria ostayae), die voortwoekert over ruim 600 hectare in de buurt van Mount Adams. Daarmee lijkt het vorige record, dat van een 15 hectare grote Armillaria bulbosa in Michigan, ruimschoots overtroffen.

Volgens bospatholoog Ken Russell van het deelstaat-ministerie van natuurlijke hulpbronnen had de zwam zelfs nog groter kunnen zijn als de staat Washington, samen met houtvestersbedrijf Champon International, de afgelopen 20 jaar geen verwoede pogingen had ondernomen om de drie boomstronken waarmee de zwam zich voedt uit te roeien.

Onderzoeker Terry Shaw, die de reuzezwam al twintig jaar bestudeert, schat dat het exemplaar 400 tot 1000 jaar oud is. Volgens Shaw is deze zwam schadelijker voor het bos dan de kleinere bulbosa-concurrent in Michigan.

Beide soorten honingzwammen produceren kleine eetbare paddestoelen. Overigens zijn reuzenzwammen niet gemakkelijk op te sporen, omdat ze ondergronds groeien. Afgezien van de vruchtlichamen, de paddestoelen, en het rot dat bij de aangetaste bomen ontstaat, is er niets van te zien. Als zo'n reuzenzwam met rust wordt gelaten kan hij elke twintig jaar in omvang verdubbelen. Reuzenzwammen komen zowel in de VS als in Europa voor. (AP)