Reisgids voor maanbezoekers

Dominicus Reeks: De Maan. Door Carl Koppeschaar. J.H. Gottmer, Haarlem 1993. 120 blz. Prijs ƒ 15,-. ISBN 90 257 2495 7

Vroeger was een dagje Scheveningen al heel wat, maar in de afgelopen decennia zijn de vakantiebestemmingen steeds verder weg komen te liggen. Er is nu vrijwel geen plekje op aarde meer of er zijn wel toeristen te vinden. Is daarmee nu een grens bereikt? Uitgeverij Gottmer vindt van niet en heeft vast een voorschotje genomen op het mogelijke toerisme nog verder van huis: een reisgids naar de maan, nummer honderd in de bekende Dominicus Reeks.

Tot nu toe was het verblijf op de maan slechts weggelegd voor een handvol Amerikaanse astronauten. Sommigen denken echter dat er in de loop van de volgende eeuw op de maan bases zullen worden gebouwd, waar mensen maanden achtereen zullen wonen en werken. De auteur van deze reisgids voorziet al dat er aanbiedingen van maanreisbureaus in de kranten zullen verschijnen.

Door het ontbreken van een dampkring is de maan een vreemde en zwijgende wereld, geheel anders dan men zich ergens op aarde kan voorstellen. Er is geen wind, sneeuw, regen of mist en er zijn geen wolken. Er is niets van de dagelijkse veranderingen die op aarde zo gewoon zijn. Ook hoort men er geen enkel geluid. Maar dit alles zou de maan juist aantrekkelijk kunnen maken voor vakantiegangers die op aarde alle ontberingen al hebben gevonden en ondergaan.

De reisgids behandelt de natuurwetenschappelijke aspecten van de maan, maar vertelt ook hoe men er komt, waar men het beste kan verblijven en wat er te zien en te doen is. De gids biedt bovendien achtergrondinformatie voor de thuisblijvers: over het ontstaan van de maan, de relatie tussen aarde en maan, de maan in de kalenderrekening, bijgeloof over de maan en Belgen en Nederlanders naar wie maankraters zijn genoemd.

Via de vlotste verbinding (met tweemaal overstappen) bereikt men in tweeëneenhalve dag de maan. Een aanbevelenswaardige pleisterplaats is de Zee der Stilte, van waaruit mooie dagtrips te maken zijn. Prijzen worden in deze gids helaas niet gegeven.

De reistijden zijn kort, zodat excursies tot in de wijde omgeving kunnen worden gemaakt. De gids raadt aan om ruim van te voren het reisschema samen te stellen op basis van de dag-nachtsituaties. Wie lukraak een planning maakt, kan voor de verrassing komen te staan dat in een bepaald gebied juist de twee weken durende maannacht is ingetreden.

De gids begint met een aantal excursies te voet naar enkele interessante bezienswaardigheden in de directe omgeving van de aanbevolen maanbasis: kraters, kloven en heuvels. Voor tochten verder weg moet men al gauw gebruik maken van gemotoriseerd vervoer (maanwagen, monorail of maansloep). Rondvluchten hebben als voordeel het fantastische uitzicht.

Tot de echte bezienswaardigheden op de maan behoren de oppervlakteformaties die opvallen door hun bijzondere structuur of schoonheid. De mooiste plekjes op de maan zijn onder andere de 240 meter hoge en 96 km lange Rechte Wand, de grote krater Alphonsus (waar wel eens vulkanische activiteit zou zijn waargenomen), het Alpendal en de Berg van het Eeuwige Licht (vlak bij de zuidpool van de maan). Ze doen niet onder voor de Grand Canyon of sommige majestueuze vulkanen op aarde.

De gids wijst er op dat de meeste bezienswaardigheden beschermd natuurgebied zijn, waar men niet mag afwijken van de aangegeven rij- of wandelpaden. Dit omdat er op de maan vrijwel geen erosie is en iedere voetstap en afdruk tot in de lengte der dagen in het maanstof zichtbaar zou blijven. Men wordt dringend aangeraden zich aan de regels te houden.

Voor sportliefhebbers heeft de maan heel wat te bieden. Door de geringe zwaartekracht, een zesde van die op aarde, is ook het gewicht zesmaal zo gering. Alles valt veel trager dan op aarde, maar iedereen behoudt wel zijn normale spierkracht. Bij sporten als gewichtheffen, kogelstoten en hoog- en verspringen zijn de prestaties zesmaal zo groot als op aarde. Voor hardlopen maakt het verschil in zwaartekracht echter niets uit: iedere stap is weliswaar veel groter, maar hij duurt ook veel langer.

Alles bij elkaar geeft deze gids heel wat informatie voor een eerste vakantie op de maan. Wat echter ontbreekt is praktische informatie over bijvoorbeeld reiskosten, verzekeringen en medische voorzieningen. Zijn er goedkope reizen voor jongeren? Valt ook de maan onder de "werelddekking' van een verzekering? Moet men zelf bepaalde geneesmiddelen meenemen, zoals reizigers naar de tropen soms wordt aangeraden? In een volgende druk graag ook dit soort informatie meenemen.

    • George Beekman