Oscar-gala weert acteurs na politiek getinte toespraken

ROTTERDAM/ LOS ANGELES, 1 APRIL. Richard Gere, Susan Sarandon en Tim Robbins zijn niet welkom bij de volgende uitreiking van de Oscars, tenzij zij zelf voor een prijs zijn voorgedragen. Zij maakten gebruik van hun optreden als gastpresentator bij de Oscar-uitreiking eergisteren om uiteenlopende politieke kwesties onder de aandacht te brengen. Dat heeft producent Gilbert Cates gisteren officiëel bekend gemaakt. Hij vindt dat de acteurs hun hun speeches hebben misbruikt.

Het Oscar-gala is eerder aangegrepen om politieke meningen te ventileren, maar dan door prijswinnaars. Zo noemde Vanessa Redgrave haar politieke tegenstanders van The Jewish Defence League zionist hoodlums toen ze haar Oscar in ontvangst nam voor haar rol in Julia.

Overigens gaf het merendeel van de genodigden blijk van uiteenlopende overtuigingen door gekleurde lintjes op revers en schouderbandjes te dragen: zwarte tot steun van bewust zwarte acteurs, oranje ter propaganda van onderzoek naar borstkanker, rode om aandacht te vragen voor de aids-epidemie.