Na deze tegenslag moet Feyenoord laten zien dat het echt mentaal sterk is; De Wolf: "Ze hebben ons scheel getikt'

ROTTERDAM, 1 APRIL. Feyenoord moet in de competitie nog naar Ajax, mogelijk een cruciaal duel in de strijd om de titel. De wedstrijd was oorspronkelijk op 18 april gepland, maar kan dan niet worden gespeeld. De KNVB zoekt naar een dag ergens in mei gezocht. Dat duurt dus nog even. Gelukkig maar voor Feyenoord.

De Rotterdammers zullen na de 0-5 van gisteravond en de 0-3 van eerder dit seizoen voor de competitie in De Kuip met knikkende knieën naar Amsterdam reizen. “Of we straks kans maken tegen Ajax? Als je de resultaten ziet zou je zeggen van niet”, aldus de sombere Rob Witschge, ex-Ajacied bij Feyenoord.

De 0-5 was een evenaring van Feyenoords grootste thuisnederlaag tegen Ajax. Op 5 april '59 kende de voetbalklassieker dezelfde uitslag. Op 15 april '72 werd het 5-1 voor Ajax. Johan Cruijff scoorde toen twee keer. Bij Feyenoord deden onder anderen mee Willem van Hanegem en Wim Jansen, momenteel respectievelijk trainer en technisch directeur in De Kuip. Aangezien Feyenoord een maand eerder in het Europa-Cuptoernooi ook met 5-1 van Benfica had verloren was de later wijdverspreide grap toen snel gemaakt dat de Rotterdamse club een nieuw telefoonnummer had gekregen, 151515.

Trainer Geert Meijer probeerde gisteren na afloop laconiek over de ontluisterende nederlaag te doen. “We liggen uit de beker. Nou en?” De klap was echter keihard aangekomen bij zijn spelers. Daar maakten ze na afloop ook geen geheim van. De veel geprezen zelfverzekerdheid van de Feyenoorders was compleet verdwenen. Errol Refos, in de eerste helft bewaker van Bergkamp, weigerde zelfs commentaar te geven. “Ik heb nu geen zin om te praten.” En weg was hij. John de Wolf, lusteloos tegen de muur hangend, constateerde dat Feyenoord “scheel getikt” was. De dit seizoen van Ajax overgekomen John van Loen, wiens soms knullige acties door beide aanhangen met gehoon werd beloond, zei geblesseerd en moe te zijn. “En dat voel je na zo'n afstraffing extra.”

Sommige Feyenoord-spelers liepen van de kleedkamer zo door naar hun auto. Ook Van Hanegem liet zijn gezicht niet zien in de ontvangstzalen waar de Ajacieden langdurig uitbundig voor de deur hingen. De trainer stoort zich mateloos aan het gedrag van collega Van Gaal en hij had hem ook nu weer vanuit zijn ooghoeken uitbundig voor de dug-out heen en weer zien springen na de Ajax-treffers. Alleen na het vierde doelpunt was Van Gaal op zijn stoel blijven zitten. Hij en Van Hanegem keurden elkaar zowel voor als na de wedstrijd geen blik waardig. “We hadden te veel ontzag voor de heren”, luidde de verklaring van De Kromme. Hij gaf toe dat het inzetten van een defensieve speler op Feyenoords middenveld geen gelukkige keuze was geweest. “We kwamen niet aan voetballen toe.”

Dertien wedstrijden bleef Feyenoord ongeslagen in het nationale bekertoernooi. De laatste nederlaag dateerde van 14 januari 1990, 2-1 tegen PSV. Ajax maakte gisteren een einde aan die mooie reeks.

Alweer over drie dagen staat voor Feyenoord de uitwedstrijd tegen RKC op het programma. Captain John Metgod realiseerde zich terdege dat het geen gemakkelijke middag in Waalwijk zal worden. “We moeten nu bewijzen wat we al wekenlang lopen te roepen: dat we mentaal sterk zijn. Het is onzin om nu ineens te denken dat we er niets van kunnen. Die 0-5 is rot, natuurlijk. Maar het kan altijd gebeuren.”