KNVB wil bekerfinale verplaatsen

ROTTERDAM, 1 APRIL. Het is nog niet duidelijk waar en wanneer de bekerfinale tussen Ajax en Heerenveen zal worden gespeeld. Volgens het vandaag verschenen officiële bulletin van de voetbalbond wordt de ontmoeting hemelvaartsdag, donderdag 20 mei, in het Feyenoord-stadion gespeeld. De KNVB beraadt zich echter over de mogelijkheid uit te wijken naar het Olympisch Stadion in Amsterdam. Ook met de datum kan worden geschoven. Heerenveen staat daar niet onwelwillend tegenover. De recette van het duel wordt gedeeld.

Drie jaar geleden werd besloten om het Feyenoord-stadion aan te wijzen als vaste speelplaats van de KNVB-bekerfinale. Er is echter geen schriftelijke overeenkomst met De Kuip, al zegt directeur Van der Vegt ervan uit te gaan dat de mondelinge afspraken worden nagekomen. Hij heeft zelf extra investeringen gedaan om te voorkomen dat de grasmat van De Kuip ernstig beschadigd wordt bij een popconcert van de groep U2, tien dagen voor de bekerfinale.

De KNVB is op het idee van de verplaatsing gekomen omdat men vreest dat het bij de komende eindstrijd tot een gewelddadige confrontatie tussen Ajax- en Feyenoord-supporters zal komen. Rond de halve finale gisteren werd 41 arrestaties verricht en scheidsrechter Blankenstein legde de ontmoeting ook even stil omdat fans van de thuisclub voorwerpen in het strafschopgebied van Ajax-doelman Van der Sar gooiden.

De speeldatum van de finale staat nog niet definitief vast. De voetbalbond heeft grote problemen met het vinden van een datum voor het competitieduel Ajax-Feyenoord. Woensdag 19 mei of hemelvaartsdag zouden mogelijkheden kunnen zijn. In dat geval zou de bekerfinale moeten worden verplaatst.