IAEA wil stappen tegen N-Korea

ROTTERDAM, 1 APRIL. Noord-Korea blijft weigeren al zijn nucleaire installaties te laten inspecteren en handelt daardoor in strijd met het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens. Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) kan nu niet controleren of Noord-Korea werkt aan een kernbom en zal de weigering daarom rapporteren aan de Veiligheidsraad van de VN.

Dit staat in een resolutie die het bestuur van het IAEA in Wenen vanochtend heeft aanvaard, ondanks aanvankelijk verzet van China en enkele andere lidstaten. De Veiligheidsraad kan op grond van de resolutie sancties tegen Noord-Korea afkondigen.

Het IAEA had Noord-Korea eerder uiterlijk tot en met gisteren de tijd gegeven om inspectie toe te staan van twee verdachte nucleaire installaties van een complex nabij de stad Yongbyon. IAEA-inspecteurs kregen hier vorig jaar geen toegang. Aan de hand van metingen naar radio-actieve straling in de buurt was het vermoeden gerezen dat Noord-Korea op het complex bij Yongbyon hoogverrijkt uranium of plutonium heeft opgeslagen. Noord-Korea heeft het bezit van "een kleine hoeveelheid' plutonium toegegeven.

Noord-Korea weigerde gisteren opnieuw toestemming voor de inspectie. In een brief aan het IAEA-bestuur verklaarde de regering zich wel bereid tot nader overleg over toelating van inspecteurs, maar die zouden het militaire complex niet mogen inspecteren. Het IAEA blijft echter, op grond van een zogeheten safeguards-overeenkomst, alle informatie over nucleaire installaties in Noord-Korea opeisen. Het land heeft op 12 maart aangekondigd zijn lidmaatschap van het Non-proliferatieverdrag (NPV) op te zeggen.