Haagse bouwer NBM aast op handelsbedrijf

DEN HAAG, 1 APRIL. De bouwonderneming NBM-Amstelland creëert samen met de Brits-Nederlandse participatiemaatschappij Indofin-Charterhouse een handel- en toeleveringsbedrijf voor de bouw.

In ruil voor een groot belang in deze nieuwe onderneming betaalt Indofin grotendeels de overname door NBM van het handelsbedrijf Roelfsema, waarover op dit moment nog wordt onderhandeld.

Dit heeft NBM Amstelland vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers over 1992. Voor deze in de bouwwereld betrekkelijk onconventionele deal is gekozen, omdat NBM zelf niet voldoende geld heeft voor een grote overname als die van Roelfsema (geschatte omzet van 225 miljoen in 1992). “Na jaren van overnames in de jaren tachtig hebben wij in 1990 al besloten het eigen vermogen niet verder te verzwakken door afboekingen voor goodwill. Op deze manier is de afboeking minimaal”, zei NBM-topman A. Baar in een toelichting.

NBM-Amstelland betaalt voor Roelfsema naar schatting 140 miljoen gulden, ruim 80 miljoen gulden boven het eigen vermogen van ongeveer 60 miljoen. Roelfsema wordt samen met de NBM-ondernemingen Stoel van Klaveren en Wagener ondergebracht in het nieuwe bedrijf onder de naam NBM-Amstelland Handel Beheer. In deze groep, die een geschatte omzet van 470 miljoen gulden heeft, krijgt Indovin een deelneming van 35 procent en betaalt daarvoor 65 miljoen gulden. Per saldo moet NBM zo'n 16 miljoen gulden aan goodwill afboeken van het eigen vernmogen.

NBM heeft een optie om het 35 procentsbelang “binnen een jaar of vijf” terug te kopen van Indovin. Voor de financiering heeft NBM niet overwogen om bij de bestaande aandeelhouders aan te kloppen. Ook heeft NBM geen geld uit de markt willen halen door middel van een aandelenemissie. Baar: “Er zijn op de beurs al heel wat emissies mislukt.” Volgens zijn financiële rechterhand J. van Dongen zou een emissie ook de winst per aandeel onder druk hebben gezet.

De nieuwe groep krijgt op de Nederlandse markt voor handel en toelevering (totaal 10 miljard gulden) een aandeel van vijf procent. In de produktie van kalkzandsteen, waarin Roelfsema sterk is, wordt de groep de tweede marktspeler, net als in de groothandel en de detailhandel (Gamma-bouwmarkten). “Wij streven er naar om minder afhankelijk te worden van activiteiten op de bouwplaats zelf en ook een sterke positie te krijgen in de handel. Roelfsema past ons daarbij als een handschoen”, zei Baar.