Grootste bacterie ter wereld ontdekt

Amerikaanse en Australische onderzoekers hebben een monsterlijk grote bacterie ontdekt. Hij meet maar liefst 0,05 centimeter en is daarmee voor zover bekend de grootste bacterie ter wereld, een miljoen maal zwaarder dan gebruikelijk. Dat melden onderzoekers van de Indiana Universiteit in Bloomington (VS) en de James Cook Universiteit van Queensland, Australië in het Britse tijdschrift Nature (18 maart).

Tot nog toe had men geen idee dat eencelligen zonder echte celkern (prokaryoten) zo groot konden worden. De microbe in kwestie was al eerder ontdekt, maar niet als bacterie herkend. Men dacht eerder aan een amoebe.

Epulopiscum fishelsoni, zoals het beestje is gedoopt, werd aangetroffen in een bruine steur die in de Rode Zee zwom. De vis scheen er niet onder te lijden.

De nieuwe bacterie, die verwant is aan de Gram-positieve eubacteria, heeft zoals van een bacterie verwacht mag worden, geen kern maar nucleoiden zonder een spoor van kernmembraan. De flagellen zijn ook van het bacterie-type. De vondst brengt veel gangbare ideeën over typerende verschillen tussen prokaryonten (bacteriën en blauwwieren) en eukaryonten (de rest) aan het wankelen.